Aktualitetsdebatt om våld mot kvinnor

10.12.2024 kl. 14:15
Svenska riksdagsgruppen tog initiativet till aktualitetsdebatten. Därav fick gruppordförande Otto Andersson hålla den första talturen.

Ärade talman,

Alla ska ha rätt till ett liv fritt från våld. Alla ska kunna känna sig trygga i det offentliga rummet, det egna hemmet och på nätet. Så är det inte idag. Våld mot kvinnor är ett av Finlands största människorätts- och jämställdhetsproblem.  Till exempel har hälften av alla kvinnor i åldern 16–25 år har upplevt fysiskt våld, hot om våld eller sexuellt våld Varje misshandel, varje våldtäkt är en för mycket. Våld mot kvinnor är en skamfläck som kräver förändring. Vi vill se en nolltolerans mot våld och förtryck i nära relationer.

 

Samtidigt vet vi att könsrelaterat våld är förknippat med en stark tystnadskultur. Den här kulturen måste vi bryta. Därför är det också otroligt viktigt att vi idag i riksdagen diskuterar hur vi bäst kan förebygga våld mot kvinnor. Och jag vill tacka alla riksdagsgrupper att ni är med i detta viktiga debattinitiativ. Men jag vill också ställa oss alla gemensamt frågan; borde vi inte betydligt oftare diskutera förebyggande av våld mot kvinnor här i riksdagen? Låt oss tillsammans se till att dagens debatt inte är en engångsföreteelse, utan en början på en kontinuerlig diskussion och åtgärder.

 

Ärade talman

Vi måste vara oerhört tydliga.

Våld ska alltid fördömas. Skulden och ansvaret ska alltid läggas på förövaren. Aldrig på offret. Det är alltid mannen som slagit som ska bära ansvaret, det ska aldrig vara kvinnan som blivit slagen av mannen. Det är alltid mannen som våldtagit som bär ansvaret, aldrig kvinnan som blivit offer för brutalt våld.

Därför är Nytkis färska undersökning otroligt oroväckande. Bland unga män (18–35 år) anser en av fyra att en kvinna kan förtjäna att utsättas för våld på grund av sin klädsel, sitt utseende eller sitt beteende. Detta är oacceptabelt.

Vi män har här ett särskilt stort ansvar. Och vi måste bära ett större ansvar i framtiden. Det behövs mera förebyggande arbete på nya sätt, till exempel genom att ge stöd åt pojkar i hanteringen av sina känslor. Vi män måste också bli bättre på att ingripa, till exempel om någon uttrycker sig kvinnofientligt.

 

Ärade talman,

Förra veckan publicerades GREVIO:s rapport. I den framgår det att Finland gjort viktiga framsteg för att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor. Under förra valperioden förnyades sexualbrottslagstiftningen med ledning av SFP, så att vi nu äntligen har en samtyckes baserad lag. Dessutom infördes kön som en av straffskärpningsgrunderna i strafflagen. Och igår godkände vi här i salen regeringens viktiga förslag mot att förbjuda medling i samband med våldsbrott i nära relationer.

 

Trots detta finns det mycket som vi ännu måste göra. I SFP understryker vi att genomförandeplanen för Istanbulkonventionen, om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet, verkställs fullt ut i Finland. Det är också centralt att det program för bekämpning av våld mot kvinnor som under förra perioden utvecklades under SFP:s ledning följs upp och uppdateras.

 

Ärade talman,

varje offer ska få hjälp och vi måste garantera stödtjänster med låg tröskel för alla som blivit utsatta för våld. Vi behöver tillräckligt med skyddshemsplatser. I de fall våld sker i familjer behöver vi öka förståelsen för hur traumatiserande olika former av våld inom familjen är, samt hur våldet påverkar både den som direkt blivit utsatt för våld och barn som bevittnat våld och målmedvetet arbeta med detta.

 

För att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor behövs sektorövergripande arbete. Vi behöver utbildning om könsbaserat våld och vi behöver stärka medvetenheten om våldets konsekvenser. Det behövs också tillräckliga resurser för våra myndigheter, polis- och rättsväsendet samt för tredje sektorns organisationer, som till exempel Brottsofferjouren.

Välfärdsområdena och kommunerna måste arbeta långsiktigt för att förebygga våld. Därför uppmanar vi alla partier att inför vårens val komma med åtgärder för att tackla de problem vi har.

Arbetet för en trygg vardag för flickor och kvinnor måste göras varje dag, på alla nivåer och i arbetet behövs alla. Och arbetet tar inte slut förrän våldet tar slut. Varje flicka och kvinna måste få leva ett liv utan våld och trakasserier.

 

Tack.

Gruppanföranden

Aktualitetsdebatt om våld mot kvinnor

Svenska riksdagsgruppen tog initiativet till aktualitetsdebatten. Därav fick gruppordförande Otto Andersson hålla den första talturen.
10.12.2024 kl. 14:15

Utrikes-och säkerhetspolitiska redogörelsen - responsdebatt

Gruppanförande hållet av ledamot Eva Biaudet
09.12.2024 kl. 15:00

Interpellation om att rädda social- och hälsovårdstjänsterna

Gruppanförande 20.11.2024, Henrik Wickström, Svenska riksdagsgruppen
20.11.2024 kl. 15:00

Aktualitetsdebatt 1000 dagar sedan Ukraina-kriget inleddes

Gruppanförande, Svenska riksdagsgruppen, Otto Andersson, 19.11.2024
19.11.2024 kl. 14:24

SRR om försvarsmaktens deltagande i uppgifter i Natos kollektiva försvar i fredstid 2025

Gruppanförandet hållet av ledamot Otto Andersson.
13.11.2024 kl. 15:00

Interpellation om jämlik lönesättning

Gruppanförande hållet av ledamot Anders Norrback.
15.10.2024 kl. 14:55