Aktuellt

Äntligen hopp för det finlandssvenska teckenspråket!

- Det ger hopp inför framtiden att regeringen idag i ett kompletterande budgetförslag för 2015 har beslutit om att bevilja de 250 000 euro som krävs för att planeringen av utbildningen av finlandssvenska teckenspråksinstruktörer ska komma igång, säger riksdagsledamot Mikaela Nylander, ordförande för Riksdagens nätverk för teckenspråken
Mikaela Nylander
17.11.2014 kl. 15:34

Otrevlig stämning i riksdagen

Visst har jag förstått att när det stundar till val, så hettar det till i alla politiker. Men att ha en regering med en ledamots majoritet och med riksdagsledamöter som byter parti mitt i valperioden blir det ännu tuffare. Ordvalet hårdnar från oppositionen och när ni läser detta har vi haft ännu en förtroendeomröstning, nu om regeringens ekonomiska politik. Det var ju inte världens lättaste sak att bilda en ny regering för tre och ett halvt år sedan, det tog sexton dagar. Med facit i hand skulle det kanske ha varit bättre att redan då gå till nyval. Så skulle det säkert ha blivit om vi redan då kunnat ana oss till dagens situation
Lars Erik Gästgivars
14.11.2014 kl. 11:23

Mer medel till Ålands sjöräddningssällskap

Riksdagsledamot Nauclér vill se mer medel till Ålands sjöräddningssällskap. Riksdagsledamot Nauclér poängterade i riksdagens plenum förra veckan, då förslaget att avskaffa lästavgiften var upp till första behandling, att Ålands sjöräddningssällskap i fortsättningen måste få tillräckligt med medel från finska staten så att de täcker de kostnader de har med tanke på att man utför hela 10 % av alla sjöräddningsuppdrag i Finland. Eftersom lästavgiften nu kommer att försvinna kommer de sammanslutningar som fått stöd genom lästavgiften få det från olika ministerier. Bakgrunden till att avskaffa lästavgiften är att den anses föråldrad och uppfyller inte kraven i grundlagen.
Elisabeth Nauclér
12.11.2014 kl. 14:44

Vi behöver fler som jobbar –småföretagen i nyckelposition !

Den gångna veckan har varit tuff. Riksdagen har diskuterat landets ekonomi och oppositionen försökte fälla regeringen. Någon dundermedicin hade oppositionen ändå inte att erbjuda i interpellationsdebatten. Det är lätt att kritisera, men svårt att komma med trovärdiga alternativ!
Anna-Maja Henriksson
09.11.2014 kl. 10:00

Svenskan ska beaktas bättre vid integration

Möjligheterna för invandrare att integreras på svenska ska förbättras. Det lovar arbetsminister Lauri Ihalainen (SDP) i ett svar på ett skriftligt spörsmål som Christina Gestrin (SFP) ställt i riksdagen.
Christina Gestrin
05.11.2014 kl. 15:41

Reflektioner över den hittills gångna riksdagsperioden

Under riksdagens plenifria vecka funderade jag över vad jag åstadkommit i riksdagen under de gångna tre och ett halvt åren. Hur många konkreta frågor kan jag peka på, där jag varit med och påverkat på riktigt? Jag är ganska säker på att om man frågar av en icke så politiskt intresserad österbottning så säger personen förmodligen att jag inte vet. Men nog har det “harvats” en hel, men i ärlighetens namn trodde jag nog att jag skulle ha kunnat påverka betydligt mera.
Lars Erik Gästgivars
05.11.2014 kl. 11:28

Skattegraden har nått sitt tak.

Finns det för många tjänstemän i Finland? Centerns ordförande Juha Sipilä krävde i senaste helg att den offentliga sektorn måste minska med tiotusentals personer. Senare har ha preciserat sitt krav. Både politiket och fackföreningsledare har kommenterart Sipiläs utspel. En del håller med, andra säger emot.
Mats Nylund
03.11.2014 kl. 15:46

Gruppanföranden

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00