Adlercreutz nöjd över viktiga tilläggssatsningar på ungas välbefinnande

11.12.2024 kl. 16:30

Idag har riksdagens finansutskott godkänt sitt betänkande om nästa års statsbudget. Samtidigt har utskottet fattat beslut om fördelningen av regeringens extra anslag på cirka 50 miljoner euro som riktas till ändamål som anses viktiga. Svenska folkpartiets ordförande, undervisningsminister Anders Adlercreutz gläder sig åt att SFP:s handavtryck syns tydligt i resultatet. Särskilt nöjd är Adlercreutz över de satsningar som riktas till unga. 


– Att investera i ungas välbefinnande är mer aktuellt än på länge. I dessa ekonomiskt utmanande tider upplever jag att det är särskilt viktigt att vi kan rikta medel till projekt och organisationer som främjar verksamhet som berör unga. Att ta hand om våra barn och unga är vårt största ansvar, säger Adlercreutz.

Bland annat mentalvårdsorganisationen Yeesi rf:s Muudi-projekt beviljas anslag. Projektet erbjuder stödtjänster åt unga som upplevt rasism i Finland.

– Vi lever i år 2024 – ingen ska behöva uppleva rasism. Tyvärr är situationen idag den att många unga i Finland ändå gör det. Därför är det viktigt att det finns stöd till hands, det spelar en central roll, säger Adlercreutz.

Även Språkambassadörerna beviljas tilläggsfinansiering för sin verksamhet, vars målsättning är att främja ungas attityder när det gäller att lära sig det andra inhemska språket.

– Att kunna både svenska och finska öppnar dörrar för studier och arbete inte bara i Finland, utan i hela Norden. Språkambassadörerna främjar en levande tvåspråkighet på ett konkret sätt, säger Adlercreutz.

Adlercreutz lyfter också fram tilläggssatsningen till stödföreningen Students at Risk. Föreningen arbetar med att erbjuda möjlighet för unga som kämpar för rätten till utbildning i sina hemländer, och som behöver kunna fortsätta sina studier vid en finsk högskola.

I en tid då arbetslivet är i förändring är det viktigt att ge unga erfarenheter om olika karriärstigar. Adlercreutz, som själv har en bakgrund som företagare, ser därför positivt på de tilläggsanslag som beviljades organisationerna Ung företagsamhet och ekonomi NYT och 4H. Dessa stöder båda företagsamhetsfostran.

– Genom dessa tilläggsanslag kan fler unga få lära sig om företagsamhet. Konkreta satsningar som erbjuder möjligheten att i en trygg miljö få prova på företagande ger värdefulla erfarenheter för framtiden, säger Adlercreutz.

Svenska folkpartiet lyckades främja tilläggsanslag till flera viktiga ändamål. Det görs extra satsningar bland annat på organisationer som arbetar med att främja den mentala hälsan, Östersjön, fiskenäringen, sexuella- och könsminoriteters rättigheter, flyktingars ställning samt kultur. Dessutom beviljas Helsingfors universitet anslag för att kunna stödja inledandet av svenskspråkig psykoterapiutbildning.
Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00