Betydelsefulla satsningar för Österbotten i nästa års statsbudget

11.12.2024 kl. 16:28

Riksdagens finansutskott har inkluderat flera betydelsefulla projekt för Österbotten i sitt betänkande om nästa års statsbudget. Bland annat kommer delar av det lägre vägnätet i regionen att förbättras genom konkret finansiering till olika vägprojekt. Även flertalet projekt i Österbotten får livsviktig finansiering i budgeten som gynnar hela regionen. De österbottniska riksdagsledamöterna från Svenska folkpartiet Christoffer Ingo, Anders Norrback, Mikko Ollikainen och Joakim Strand är nöjda med resultatet av förhandlingarna. 

Följande vägar har fått finansiering för förbättringar: Södra Terjärvvägen får 140 000 euro för ny beläggning, Maxmovägen tilldelas 410 000 euro för ny beläggning, Björkövägen tilldelas 240 000 euro för ny beläggning på sin mest slitna sträcka, och Petsmovägen får 310 000 euro för en tre kilometer lång sträcka som är i särskilt dåligt skick. Petalaxvägen får 380 000 euro för ny beläggning på den mest slitna sträckan och Rangsbyvägen får 270 000 euro för samma ändamål på den mest slitna delen.

– Våra vägprioriteringar motiveras med blomstrande näringsliv, säsongsbetonad turism och regional spridning. Utbildnings-, kultur- och skärgårdssatsningar har också klara Österbottniska avtryck som vi kan glädjas åt, säger Christoffer Ingo.

Utöver det lokala vägnätet får också flera andra ändamål i Österbotten välbehövlig finansiering. Bland dessa finns bland annat Forststyrelsen som får finansiering för att kunna utveckla energilösningar för Österbottens Naturstationer så att dessa ska kunna fortbestå och utveckla sin verksamhet. En stark styrande skrivning har även gjorts om anskaffning av en servicebåt till Håll Skärgården Ren r.f. i Österbotten. Detta är en viktig satsning för att värna om Bottniska viken och Kvarkens skärgård.

– De här satsningarna skapar välmående, trygghet och livskraft i Österbotten. Bristen på svenskspråkiga psykoterapeuter i Finland är enorm och äntligen är vi nu ett steg närmare att få fler sådana. Förutom väntade och nödvändiga förbättringar på det lägre vägnätet är satsningarna på kultur på alla nivåer, till exempel lokalt i Oravais, mycket viktiga, säger Mikko Ollikainen.

Satsningar på utbildning och kultur framträder också tydligt genom finansiering till olika österbottniska projekt. Oravais Teater får stöd för en ny vridläktare, Pro Allegro rf för utveckling av kulturutbildningar på campus Allegro, och Vasa Baroque rf för att utveckla sin barockpedagogiska verksamhet i de österbottniska kommunerna. Dessutom satsas det på utvecklingen av infrastrukturen för Kvarkens Space Center vid Vasa universitet. Tillsammans bidrar dessa satsningar till ett starkare kultur- och utbildningsutbud i hela regionen. 

– Förutom de traditionella vägpengarna är det viktigt att Pro Allegro beviljas medel för att utveckla kulturutbildningarna i campuset. Det här är viktigt ur en lokal, regional och allfinlandssvensk synvinkel. För att en minoritetskultur skall leva och må bra behöver vi utbildningar inom alla kulturens områden och på alla stadier på svenska, säger Anders Norrback.

Primärnäringarnas vikt framkommer också tydligt genom de satsningar som görs. ProAgria får stöd för att främja den inhemska matproduktionen, medan Finlands yrkesfiskare och Centralförbundet för fiskerihushållning får finansiering för sin verksamhet. Dessa satsningar stärker landsbygdens och skärgårdens livskraft och bidrar till att bevara och utveckla de traditionella näringarna som är en viktig del av regionens identitet.

– Satsningarna vi nu ser på allt från österbottniska vägar till kultur och rymdforskning vid Vasa universitet bevisar återigen att vi i SFP ska sitta med i regeringen och medverka vid de bord där besluten fattas. Satsningarna på Vasa universitet har en enorm strategisk betydelse för hela valkretsen och för Finland, säger Joakim Strand.


Österbottniska projekt som beviljas finansiering är:

Oravais Teater,190 000 euro för en ny vridläktare.

Pro Allegro rf, 70 000 euro för utveckling av kulturutbildningarna.

Forststyrelsen, 50 000 euro för att utveckla energilösningar på Österbottens naturstationer (Kvarkens världsnaturarv).

Stark styrande skrivning om anskaffning av en servicebåt till Håll skärgården ren r.f till Österbotten.

Vasa Baroque rf, 40 000 euro för barockpedagogiska verksamhet och utvidgning av samarbete i de Österbottninska kommunerna. 

Utveckling av infrastrukturen för Kvarkens rymdcenter vid Vasa universitet, 500 000 euro.

Andra för SFP viktiga nationella satsningar är bland annat: 

Finlands Svenska Psykoterapiförening r.f., 150 000 euro för att grunda en svenskspråkig psykoterapiutbildning i samarbete med Helsingfors Universietet.

Lärum, 65 000 euro för förmedling av anpassat läromedel för det finlandssvenska utbildningsfältet.

ProAgrias rådgivningstjänster för främjandet av den inhemska matproduktionen, 400 000 euro.

För hantering av vildsvin, 100 000 euro för minimering av risker kring afrikansk svinpest.

Finlands yrkesfiskare, 100 000 euro till verksamheten.

Centralförbundet för fiskerihushållning 70 000 euro, för utarbetande av instruktioner för sammanslagning av vattenlag och för avtalsbaserat samarbete samt för pilotprojekt angående dessa.

4H, 200 000 euro till verksamheten. 

Svenska trädgårdsförbundet, 60 000 euro

Ung företagsamhet NYT, 80 000 euro

Flyktingrådgivningen 100 000 euro

Regnbågsallians Svenskfinland 30 000 euro för socialt ungdomsarbete.

Svenska Teatern, 60 000 euro för teaterteknik.

Ingo, Norrback, Ollikainen, Strand

Gruppanföranden

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00