Betydelsefulla satsningar för Österbotten i nästa års statsbudget

11.12.2024 kl. 16:28

Riksdagens finansutskott har inkluderat flera betydelsefulla projekt för Österbotten i sitt betänkande om nästa års statsbudget. Bland annat kommer delar av det lägre vägnätet i regionen att förbättras genom konkret finansiering till olika vägprojekt. Även flertalet projekt i Österbotten får livsviktig finansiering i budgeten som gynnar hela regionen. De österbottniska riksdagsledamöterna från Svenska folkpartiet Christoffer Ingo, Anders Norrback, Mikko Ollikainen och Joakim Strand är nöjda med resultatet av förhandlingarna. 

Följande vägar har fått finansiering för förbättringar: Södra Terjärvvägen får 140 000 euro för ny beläggning, Maxmovägen tilldelas 410 000 euro för ny beläggning, Björkövägen tilldelas 240 000 euro för ny beläggning på sin mest slitna sträcka, och Petsmovägen får 310 000 euro för en tre kilometer lång sträcka som är i särskilt dåligt skick. Petalaxvägen får 380 000 euro för ny beläggning på den mest slitna sträckan och Rangsbyvägen får 270 000 euro för samma ändamål på den mest slitna delen.

– Våra vägprioriteringar motiveras med blomstrande näringsliv, säsongsbetonad turism och regional spridning. Utbildnings-, kultur- och skärgårdssatsningar har också klara Österbottniska avtryck som vi kan glädjas åt, säger Christoffer Ingo.

Utöver det lokala vägnätet får också flera andra ändamål i Österbotten välbehövlig finansiering. Bland dessa finns bland annat Forststyrelsen som får finansiering för att kunna utveckla energilösningar för Österbottens Naturstationer så att dessa ska kunna fortbestå och utveckla sin verksamhet. En stark styrande skrivning har även gjorts om anskaffning av en servicebåt till Håll Skärgården Ren r.f. i Österbotten. Detta är en viktig satsning för att värna om Bottniska viken och Kvarkens skärgård.

– De här satsningarna skapar välmående, trygghet och livskraft i Österbotten. Bristen på svenskspråkiga psykoterapeuter i Finland är enorm och äntligen är vi nu ett steg närmare att få fler sådana. Förutom väntade och nödvändiga förbättringar på det lägre vägnätet är satsningarna på kultur på alla nivåer, till exempel lokalt i Oravais, mycket viktiga, säger Mikko Ollikainen.

Satsningar på utbildning och kultur framträder också tydligt genom finansiering till olika österbottniska projekt. Oravais Teater får stöd för en ny vridläktare, Pro Allegro rf för utveckling av kulturutbildningar på campus Allegro, och Vasa Baroque rf för att utveckla sin barockpedagogiska verksamhet i de österbottniska kommunerna. Dessutom satsas det på utvecklingen av infrastrukturen för Kvarkens Space Center vid Vasa universitet. Tillsammans bidrar dessa satsningar till ett starkare kultur- och utbildningsutbud i hela regionen. 

– Förutom de traditionella vägpengarna är det viktigt att Pro Allegro beviljas medel för att utveckla kulturutbildningarna i campuset. Det här är viktigt ur en lokal, regional och allfinlandssvensk synvinkel. För att en minoritetskultur skall leva och må bra behöver vi utbildningar inom alla kulturens områden och på alla stadier på svenska, säger Anders Norrback.

Primärnäringarnas vikt framkommer också tydligt genom de satsningar som görs. ProAgria får stöd för att främja den inhemska matproduktionen, medan Finlands yrkesfiskare och Centralförbundet för fiskerihushållning får finansiering för sin verksamhet. Dessa satsningar stärker landsbygdens och skärgårdens livskraft och bidrar till att bevara och utveckla de traditionella näringarna som är en viktig del av regionens identitet.

– Satsningarna vi nu ser på allt från österbottniska vägar till kultur och rymdforskning vid Vasa universitet bevisar återigen att vi i SFP ska sitta med i regeringen och medverka vid de bord där besluten fattas. Satsningarna på Vasa universitet har en enorm strategisk betydelse för hela valkretsen och för Finland, säger Joakim Strand.


Österbottniska projekt som beviljas finansiering är:

Oravais Teater,190 000 euro för en ny vridläktare.

Pro Allegro rf, 70 000 euro för utveckling av kulturutbildningarna.

Forststyrelsen, 50 000 euro för att utveckla energilösningar på Österbottens naturstationer (Kvarkens världsnaturarv).

Stark styrande skrivning om anskaffning av en servicebåt till Håll skärgården ren r.f till Österbotten.

Vasa Baroque rf, 40 000 euro för barockpedagogiska verksamhet och utvidgning av samarbete i de Österbottninska kommunerna. 

Utveckling av infrastrukturen för Kvarkens rymdcenter vid Vasa universitet, 500 000 euro.

Andra för SFP viktiga nationella satsningar är bland annat: 

Finlands Svenska Psykoterapiförening r.f., 150 000 euro för att grunda en svenskspråkig psykoterapiutbildning i samarbete med Helsingfors Universietet.

Lärum, 65 000 euro för förmedling av anpassat läromedel för det finlandssvenska utbildningsfältet.

ProAgrias rådgivningstjänster för främjandet av den inhemska matproduktionen, 400 000 euro.

För hantering av vildsvin, 100 000 euro för minimering av risker kring afrikansk svinpest.

Finlands yrkesfiskare, 100 000 euro till verksamheten.

Centralförbundet för fiskerihushållning 70 000 euro, för utarbetande av instruktioner för sammanslagning av vattenlag och för avtalsbaserat samarbete samt för pilotprojekt angående dessa.

4H, 200 000 euro till verksamheten. 

Svenska trädgårdsförbundet, 60 000 euro

Ung företagsamhet NYT, 80 000 euro

Flyktingrådgivningen 100 000 euro

Regnbågsallians Svenskfinland 30 000 euro för socialt ungdomsarbete.

Svenska Teatern, 60 000 euro för teaterteknik.

Ingo, Norrback, Ollikainen, Strand

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00