Betydelsefulla satsningar för Österbotten i nästa års statsbudget

11.12.2024 kl. 16:28

Riksdagens finansutskott har inkluderat flera betydelsefulla projekt för Österbotten i sitt betänkande om nästa års statsbudget. Bland annat kommer delar av det lägre vägnätet i regionen att förbättras genom konkret finansiering till olika vägprojekt. Även flertalet projekt i Österbotten får livsviktig finansiering i budgeten som gynnar hela regionen. De österbottniska riksdagsledamöterna från Svenska folkpartiet Christoffer Ingo, Anders Norrback, Mikko Ollikainen och Joakim Strand är nöjda med resultatet av förhandlingarna. 

Följande vägar har fått finansiering för förbättringar: Södra Terjärvvägen får 140 000 euro för ny beläggning, Maxmovägen tilldelas 410 000 euro för ny beläggning, Björkövägen tilldelas 240 000 euro för ny beläggning på sin mest slitna sträcka, och Petsmovägen får 310 000 euro för en tre kilometer lång sträcka som är i särskilt dåligt skick. Petalaxvägen får 380 000 euro för ny beläggning på den mest slitna sträckan och Rangsbyvägen får 270 000 euro för samma ändamål på den mest slitna delen.

– Våra vägprioriteringar motiveras med blomstrande näringsliv, säsongsbetonad turism och regional spridning. Utbildnings-, kultur- och skärgårdssatsningar har också klara Österbottniska avtryck som vi kan glädjas åt, säger Christoffer Ingo.

Utöver det lokala vägnätet får också flera andra ändamål i Österbotten välbehövlig finansiering. Bland dessa finns bland annat Forststyrelsen som får finansiering för att kunna utveckla energilösningar för Österbottens Naturstationer så att dessa ska kunna fortbestå och utveckla sin verksamhet. En stark styrande skrivning har även gjorts om anskaffning av en servicebåt till Håll Skärgården Ren r.f. i Österbotten. Detta är en viktig satsning för att värna om Bottniska viken och Kvarkens skärgård.

– De här satsningarna skapar välmående, trygghet och livskraft i Österbotten. Bristen på svenskspråkiga psykoterapeuter i Finland är enorm och äntligen är vi nu ett steg närmare att få fler sådana. Förutom väntade och nödvändiga förbättringar på det lägre vägnätet är satsningarna på kultur på alla nivåer, till exempel lokalt i Oravais, mycket viktiga, säger Mikko Ollikainen.

Satsningar på utbildning och kultur framträder också tydligt genom finansiering till olika österbottniska projekt. Oravais Teater får stöd för en ny vridläktare, Pro Allegro rf för utveckling av kulturutbildningar på campus Allegro, och Vasa Baroque rf för att utveckla sin barockpedagogiska verksamhet i de österbottniska kommunerna. Dessutom satsas det på utvecklingen av infrastrukturen för Kvarkens Space Center vid Vasa universitet. Tillsammans bidrar dessa satsningar till ett starkare kultur- och utbildningsutbud i hela regionen. 

– Förutom de traditionella vägpengarna är det viktigt att Pro Allegro beviljas medel för att utveckla kulturutbildningarna i campuset. Det här är viktigt ur en lokal, regional och allfinlandssvensk synvinkel. För att en minoritetskultur skall leva och må bra behöver vi utbildningar inom alla kulturens områden och på alla stadier på svenska, säger Anders Norrback.

Primärnäringarnas vikt framkommer också tydligt genom de satsningar som görs. ProAgria får stöd för att främja den inhemska matproduktionen, medan Finlands yrkesfiskare och Centralförbundet för fiskerihushållning får finansiering för sin verksamhet. Dessa satsningar stärker landsbygdens och skärgårdens livskraft och bidrar till att bevara och utveckla de traditionella näringarna som är en viktig del av regionens identitet.

– Satsningarna vi nu ser på allt från österbottniska vägar till kultur och rymdforskning vid Vasa universitet bevisar återigen att vi i SFP ska sitta med i regeringen och medverka vid de bord där besluten fattas. Satsningarna på Vasa universitet har en enorm strategisk betydelse för hela valkretsen och för Finland, säger Joakim Strand.


Österbottniska projekt som beviljas finansiering är:

Oravais Teater,190 000 euro för en ny vridläktare.

Pro Allegro rf, 70 000 euro för utveckling av kulturutbildningarna.

Forststyrelsen, 50 000 euro för att utveckla energilösningar på Österbottens naturstationer (Kvarkens världsnaturarv).

Stark styrande skrivning om anskaffning av en servicebåt till Håll skärgården ren r.f till Österbotten.

Vasa Baroque rf, 40 000 euro för barockpedagogiska verksamhet och utvidgning av samarbete i de Österbottninska kommunerna. 

Utveckling av infrastrukturen för Kvarkens rymdcenter vid Vasa universitet, 500 000 euro.

Andra för SFP viktiga nationella satsningar är bland annat: 

Finlands Svenska Psykoterapiförening r.f., 150 000 euro för att grunda en svenskspråkig psykoterapiutbildning i samarbete med Helsingfors Universietet.

Lärum, 65 000 euro för förmedling av anpassat läromedel för det finlandssvenska utbildningsfältet.

ProAgrias rådgivningstjänster för främjandet av den inhemska matproduktionen, 400 000 euro.

För hantering av vildsvin, 100 000 euro för minimering av risker kring afrikansk svinpest.

Finlands yrkesfiskare, 100 000 euro till verksamheten.

Centralförbundet för fiskerihushållning 70 000 euro, för utarbetande av instruktioner för sammanslagning av vattenlag och för avtalsbaserat samarbete samt för pilotprojekt angående dessa.

4H, 200 000 euro till verksamheten. 

Svenska trädgårdsförbundet, 60 000 euro

Ung företagsamhet NYT, 80 000 euro

Flyktingrådgivningen 100 000 euro

Regnbågsallians Svenskfinland 30 000 euro för socialt ungdomsarbete.

Svenska Teatern, 60 000 euro för teaterteknik.

Ingo, Norrback, Ollikainen, Strand

Gruppanföranden

Interpellation om tryggande av universitetens ställning och verksamhetsförutsättningar

Kompetens, företagsamhet och förnyelseförmåga utgör grunden för en ökad välfärd. Det slår regeringen Vanhanens program fast. Regeringen har i sitt program slagit fast att målsättningen för finansieringen av forskning och utveckling är att den offentliga finansieringen ska stiga till fyra procent av bruttonationalprodukten. Regeringen har även bestämt att den offentliga basfinansieringen till universiteten ska öka över hela linjen. Donationer till stöd för vetenskaplig verksamhet har dessutom redan i hög grad gjorts avdragbara i beskattningen.
21.05.2008 kl. 16:15

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55