Betydelsefulla satsningar för Österbotten i nästa års statsbudget

11.12.2024 kl. 16:28

Riksdagens finansutskott har inkluderat flera betydelsefulla projekt för Österbotten i sitt betänkande om nästa års statsbudget. Bland annat kommer delar av det lägre vägnätet i regionen att förbättras genom konkret finansiering till olika vägprojekt. Även flertalet projekt i Österbotten får livsviktig finansiering i budgeten som gynnar hela regionen. De österbottniska riksdagsledamöterna från Svenska folkpartiet Christoffer Ingo, Anders Norrback, Mikko Ollikainen och Joakim Strand är nöjda med resultatet av förhandlingarna. 

Följande vägar har fått finansiering för förbättringar: Södra Terjärvvägen får 140 000 euro för ny beläggning, Maxmovägen tilldelas 410 000 euro för ny beläggning, Björkövägen tilldelas 240 000 euro för ny beläggning på sin mest slitna sträcka, och Petsmovägen får 310 000 euro för en tre kilometer lång sträcka som är i särskilt dåligt skick. Petalaxvägen får 380 000 euro för ny beläggning på den mest slitna sträckan och Rangsbyvägen får 270 000 euro för samma ändamål på den mest slitna delen.

– Våra vägprioriteringar motiveras med blomstrande näringsliv, säsongsbetonad turism och regional spridning. Utbildnings-, kultur- och skärgårdssatsningar har också klara Österbottniska avtryck som vi kan glädjas åt, säger Christoffer Ingo.

Utöver det lokala vägnätet får också flera andra ändamål i Österbotten välbehövlig finansiering. Bland dessa finns bland annat Forststyrelsen som får finansiering för att kunna utveckla energilösningar för Österbottens Naturstationer så att dessa ska kunna fortbestå och utveckla sin verksamhet. En stark styrande skrivning har även gjorts om anskaffning av en servicebåt till Håll Skärgården Ren r.f. i Österbotten. Detta är en viktig satsning för att värna om Bottniska viken och Kvarkens skärgård.

– De här satsningarna skapar välmående, trygghet och livskraft i Österbotten. Bristen på svenskspråkiga psykoterapeuter i Finland är enorm och äntligen är vi nu ett steg närmare att få fler sådana. Förutom väntade och nödvändiga förbättringar på det lägre vägnätet är satsningarna på kultur på alla nivåer, till exempel lokalt i Oravais, mycket viktiga, säger Mikko Ollikainen.

Satsningar på utbildning och kultur framträder också tydligt genom finansiering till olika österbottniska projekt. Oravais Teater får stöd för en ny vridläktare, Pro Allegro rf för utveckling av kulturutbildningar på campus Allegro, och Vasa Baroque rf för att utveckla sin barockpedagogiska verksamhet i de österbottniska kommunerna. Dessutom satsas det på utvecklingen av infrastrukturen för Kvarkens Space Center vid Vasa universitet. Tillsammans bidrar dessa satsningar till ett starkare kultur- och utbildningsutbud i hela regionen. 

– Förutom de traditionella vägpengarna är det viktigt att Pro Allegro beviljas medel för att utveckla kulturutbildningarna i campuset. Det här är viktigt ur en lokal, regional och allfinlandssvensk synvinkel. För att en minoritetskultur skall leva och må bra behöver vi utbildningar inom alla kulturens områden och på alla stadier på svenska, säger Anders Norrback.

Primärnäringarnas vikt framkommer också tydligt genom de satsningar som görs. ProAgria får stöd för att främja den inhemska matproduktionen, medan Finlands yrkesfiskare och Centralförbundet för fiskerihushållning får finansiering för sin verksamhet. Dessa satsningar stärker landsbygdens och skärgårdens livskraft och bidrar till att bevara och utveckla de traditionella näringarna som är en viktig del av regionens identitet.

– Satsningarna vi nu ser på allt från österbottniska vägar till kultur och rymdforskning vid Vasa universitet bevisar återigen att vi i SFP ska sitta med i regeringen och medverka vid de bord där besluten fattas. Satsningarna på Vasa universitet har en enorm strategisk betydelse för hela valkretsen och för Finland, säger Joakim Strand.


Österbottniska projekt som beviljas finansiering är:

Oravais Teater,190 000 euro för en ny vridläktare.

Pro Allegro rf, 70 000 euro för utveckling av kulturutbildningarna.

Forststyrelsen, 50 000 euro för att utveckla energilösningar på Österbottens naturstationer (Kvarkens världsnaturarv).

Stark styrande skrivning om anskaffning av en servicebåt till Håll skärgården ren r.f till Österbotten.

Vasa Baroque rf, 40 000 euro för barockpedagogiska verksamhet och utvidgning av samarbete i de Österbottninska kommunerna. 

Utveckling av infrastrukturen för Kvarkens rymdcenter vid Vasa universitet, 500 000 euro.

Andra för SFP viktiga nationella satsningar är bland annat: 

Finlands Svenska Psykoterapiförening r.f., 150 000 euro för att grunda en svenskspråkig psykoterapiutbildning i samarbete med Helsingfors Universietet.

Lärum, 65 000 euro för förmedling av anpassat läromedel för det finlandssvenska utbildningsfältet.

ProAgrias rådgivningstjänster för främjandet av den inhemska matproduktionen, 400 000 euro.

För hantering av vildsvin, 100 000 euro för minimering av risker kring afrikansk svinpest.

Finlands yrkesfiskare, 100 000 euro till verksamheten.

Centralförbundet för fiskerihushållning 70 000 euro, för utarbetande av instruktioner för sammanslagning av vattenlag och för avtalsbaserat samarbete samt för pilotprojekt angående dessa.

4H, 200 000 euro till verksamheten. 

Svenska trädgårdsförbundet, 60 000 euro

Ung företagsamhet NYT, 80 000 euro

Flyktingrådgivningen 100 000 euro

Regnbågsallians Svenskfinland 30 000 euro för socialt ungdomsarbete.

Svenska Teatern, 60 000 euro för teaterteknik.

Ingo, Norrback, Ollikainen, Strand

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15

Revisionsutskottets betänkande om informationsstyrning inom social- och hälsovården

Den första juni ifjol trädde lagändringen som innebär att revisionsutskottets uppdrag finns upptaget i grundlagen ikraft. Revisionsutskottets roll och arbete är viktigt. Att riksdagen har ett eget organ som på en allmän nivå övervakar användningen av statsfinanserna och kan påtala brister samt lyfta upp frågor till diskussion stärker riksdagens roll som det ledande statsorganet. Gällande just denna diskussion är det bara synd att såväl tidpunkt som tema sammanfaller med interpellationen vi diskuterade i tisdags.
16.10.2008 kl. 17:45

Remissdebatt om statsrådets innovationspolitiska redogörelse

Innovationspolitik är ett relativt abstrakt tema – och jag är inte helt säker på om redogörelsen som sådan lyckas räta ut alla frågetecken, eftersom de konkreta angreppssätten och åtgärderna emellanåt förblir aningen ogripbara. Detta berör alla teman som man spontant anser borde finnas med i innovationspolitiken: Utvecklingen och forskningen som en bas att stå på, behovet av finansiering och riskfinansiering, behovet av kunnande, kompetens och företagande samt de utmaningar som globaliseringen medför. Att på ett framgångsrikt sätt genomföra de förslag som statsrådet framför i redogörelsen kräver en väl genomtänkt och konkret verkställighetsplan som är förankrad i både budget och rambudget.
15.10.2008 kl. 16:15

Interpellationsdebatt om en hygglig nivå på primärvården

Att oppositionen väljer att interpellera just nu är ingen slump – vi har ju kommunalval om dryga två veckor. Men att diskutera primärhälsovården, som är en av de viktigaste kommunala serviceformerna, passar Svenska riksdagsgruppen alldeles utmärkt. Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
14.10.2008 kl. 15:15

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45