Stenbrovägen i Ingå, Kylmälävägen i Kyrkslätt och riksväg 25:ans belysning får julklappspengar

11.12.2024 kl. 16:27

Riksdagens finansutskott har fattat sitt beslut hur de traditionella julklappspengarna ska fördelas. Flera vägprojekt, föreningar, Joddböles utveckling och Raseborgs slott får finansiering i nästa års statsbudget. 

 
Riksdagsledamot Henrik Wickström (SFP) är ersättare i finansutskottet. Wickström, som själv deltagit i förhandlingarna av julklappspengarna är glad för flera satsningar som görs i infrastrukturen. 
 
-Stenbrovägen och Kylmälävägen är båda i mycket dåligt skick och med dessa pengar påskyndar vi förbättrandet av vägarna. Vi hoppas att NTM-centralen ser över vad som ska göras så att vägarna blir bättre. Båda vägarna behöver en ny beläggning men det är en mycket dyr åtgärd. Vår förhoppning är även att NTM-centralen kan använda sina egna anslag för att förverkliga det att vi kunde få en ny beläggning på hela vägavsnittet på båda vägarna, säger Wickström. 
 
Wickström är nöjd att riksväg 25 får vägbelysning mellan Karis och Ekenäs. Enligt honom har det här en positiv effekt på trafiksäkerheten. Även Täktervägens korsning i Ingå och korsningen till Prysmians företagsområde i Sjundeå längs med stamväg 51 ska få ekonomiska medel för planering. Summan är 70 000 euro för båda projekten. 
 
-Med den här åtgärden får vi vägbelysning ända till Ekenäs. Det är en bra sak och nu ska vi fortsätta att jobba med att få belysning längre västerut mot Hangö. Det är också bra att planerandet av förbättringar av farliga korsningar längs med 51:an fortskrider, säger Wickström. 
 
Följande föreningar i Västnyland beviljas bidrag: HurjaPiruetti i Karis 20 000 euro, Hangö museum 20 000 euro, Kaippari i Karis 20 000 euro, Klubbhus Fontana i Karis 35 000 euro, Ingå kulturförening 20 000 euro och Kulturhuset Karelia i Ekenäs 20 000 euro. 
 
-För SFP är det viktigt att stödja det västnyländska kulturarbetet samt arbetet för att främja mental hälsan. Kaippari har haft det utmanande ekonomiskt, så jag ser denna satsning som görs mycket betydande. Jag hoppas resurserna kommer till god användning för västnylänningarnas välmående, säger Wickström. 
 
Därutöver får förbättringar av Raseborgs slottsområde 100 000 euro. Wickström är nöjd att det kulturhistoriskt viktiga slottsområdet får finansiering.
 
Västra Nylands handelskammare får 100 000 euro från riksdagens medel. Med anslagen ska handelskammaren inleda arbetet för att utveckla ett nätverk av företag, utbildningsenheter och andra organisationer som är kopplade ihop med utvecklandet av Joddböle industriområde i Ingå. 
 
-Joddböle industriområde i Ingå är ett av de mest betydande företagsområdena i hela Finland. Nu får vi äntligen statligt stöd för att inleda arbetet med att skapa ett fungerande ekosystem av andra företag, utbildningsenheter och organisationer i regionen kring Joddböle området. Arbetet ska göras via handelskammaren i regionen och detaljerna om arbetet klarnar senare, säger Wickström. 
Henrik Wickström

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00