Andersson i riksdagens aktualitetsdebatt: Våld mot kvinnor är en skamfläck som kräver förändring

10.12.2024 kl. 16:10

Riksdagen har idag diskuterat bekämpandet och förebyggandet av våld mot kvinnor. Diskussionen var initierad av Svenska riksdagsgruppen med understöd av alla riksdagsgrupper. Svenska riksdagsgruppens ordförande Otto Andersson poängterade att våld mot kvinnor är ett av Finlands största människorätts- och jämställdhetsproblem och konstaterade att könsrelaterat våld är förknippat med en stark tystnadskultur. Denna kultur måste brytas. 

Alla ska ha rätt till ett liv fritt från våld. Alla ska kunna känna sig trygga i det offentliga rummet, det egna hemmet och på nätet. Så är det inte idag.

– Varje misshandel, varje våldtäkt är ett övergrepp för mycket. Idag har hälften av alla kvinnor i åldern 16–25 år upplevt fysiskt våld, hot om våld eller sexuellt våld. Därför är Kvinnoorganisationen Nytkis färska undersökning otroligt oroväckande. Bland unga män, 18–35 år, anser en av fyra att en kvinna kan förtjäna att utsättas för våld på grund av sin klädsel, sitt utseende eller sitt beteende. Detta är oacceptabelt, säger Andersson

– Vi män har här ett särskilt stort ansvar. Och vi måste bära ett större ansvar i framtiden. Det behövs mera förebyggande arbete på nya sätt, till exempel genom att ge stöd åt pojkar i hanteringen av sina känslor. Vi män måste också bli bättre på att ingripa, till exempel om någon uttrycker sig kvinnofientligt, säger Andersson. 

Enligt en rapport gjord av GREVIO:n (Europarådets expertgrupp för åtgärder mot våld mot kvinnor och våld i hemmet) har Finland tagit viktiga framsteg för att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor. Bland framstegen kan nämnas sexualbrottslagstiftningen som förnyades under förra valperioden med ledning av SFP, så att vi äntligen har en samtyckesbaserad lag. Dessutom infördes kön som en av straffskärpningsgrunderna i strafflagen. Och igår godkände riksdagen regeringens viktiga förslag mot att förbjuda medling i samband med våldsbrott i nära relationer.

– Trots detta finns det mycket som vi ännu måste göra. I SFP understryker vi att genomförandeplanen för Istanbulkonventionen, om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet, verkställs fullt ut i Finland, säger Andersson. 

Andersson betonar vikten att förstå hur djupt traumatiserande våld inom familjer kan vara, både för den som utsätts för våldet och för barn som bevittnar det. Vi måste målmedvetet arbeta med att öka denna förståelse och hantera konsekvenserna. 

– Helt centralt är att alla offer får hjälp och vi måste garantera stödtjänster med låg tröskel för alla som blivit utsatta för våld. Vi behöver bland annat tillräckligt med skyddshemsplatser, säger Andersson. 

För att långsiktigt förebygga och bekämpa våld mot kvinnor behövs sektorövergripande arbete. Detta inkluderar utbildning om könsbaserat våld, tillräckliga resurser till myndigheter, polis- och rättsväsendet samt tredje sektorns organisationer, som till exempel Brottsofferjouren. 

– Det är otroligt viktigt att vi idag i riksdagen diskuterat hur vi bäst kan förebygga våld mot kvinnor. Jag vill tacka alla riksdagsgrupper att de kommit med i detta viktiga debattinitiativ.  Detta ska inte bli en engångsföreteelse utan en början på en kontinuerlig diskussion.

– Arbetet för en trygg vardag för flickor och kvinnor måste göras varje dag, på alla nivåer och i arbetet  behövs alla. Och arbetet tar inte slut förrän våldet tar slut, avslutar Andersson.

Otto Andersson

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00