Andersson i riksdagens aktualitetsdebatt: Våld mot kvinnor är en skamfläck som kräver förändring

10.12.2024 kl. 16:10

Riksdagen har idag diskuterat bekämpandet och förebyggandet av våld mot kvinnor. Diskussionen var initierad av Svenska riksdagsgruppen med understöd av alla riksdagsgrupper. Svenska riksdagsgruppens ordförande Otto Andersson poängterade att våld mot kvinnor är ett av Finlands största människorätts- och jämställdhetsproblem och konstaterade att könsrelaterat våld är förknippat med en stark tystnadskultur. Denna kultur måste brytas. 

Alla ska ha rätt till ett liv fritt från våld. Alla ska kunna känna sig trygga i det offentliga rummet, det egna hemmet och på nätet. Så är det inte idag.

– Varje misshandel, varje våldtäkt är ett övergrepp för mycket. Idag har hälften av alla kvinnor i åldern 16–25 år upplevt fysiskt våld, hot om våld eller sexuellt våld. Därför är Kvinnoorganisationen Nytkis färska undersökning otroligt oroväckande. Bland unga män, 18–35 år, anser en av fyra att en kvinna kan förtjäna att utsättas för våld på grund av sin klädsel, sitt utseende eller sitt beteende. Detta är oacceptabelt, säger Andersson

– Vi män har här ett särskilt stort ansvar. Och vi måste bära ett större ansvar i framtiden. Det behövs mera förebyggande arbete på nya sätt, till exempel genom att ge stöd åt pojkar i hanteringen av sina känslor. Vi män måste också bli bättre på att ingripa, till exempel om någon uttrycker sig kvinnofientligt, säger Andersson. 

Enligt en rapport gjord av GREVIO:n (Europarådets expertgrupp för åtgärder mot våld mot kvinnor och våld i hemmet) har Finland tagit viktiga framsteg för att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor. Bland framstegen kan nämnas sexualbrottslagstiftningen som förnyades under förra valperioden med ledning av SFP, så att vi äntligen har en samtyckesbaserad lag. Dessutom infördes kön som en av straffskärpningsgrunderna i strafflagen. Och igår godkände riksdagen regeringens viktiga förslag mot att förbjuda medling i samband med våldsbrott i nära relationer.

– Trots detta finns det mycket som vi ännu måste göra. I SFP understryker vi att genomförandeplanen för Istanbulkonventionen, om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet, verkställs fullt ut i Finland, säger Andersson. 

Andersson betonar vikten att förstå hur djupt traumatiserande våld inom familjer kan vara, både för den som utsätts för våldet och för barn som bevittnar det. Vi måste målmedvetet arbeta med att öka denna förståelse och hantera konsekvenserna. 

– Helt centralt är att alla offer får hjälp och vi måste garantera stödtjänster med låg tröskel för alla som blivit utsatta för våld. Vi behöver bland annat tillräckligt med skyddshemsplatser, säger Andersson. 

För att långsiktigt förebygga och bekämpa våld mot kvinnor behövs sektorövergripande arbete. Detta inkluderar utbildning om könsbaserat våld, tillräckliga resurser till myndigheter, polis- och rättsväsendet samt tredje sektorns organisationer, som till exempel Brottsofferjouren. 

– Det är otroligt viktigt att vi idag i riksdagen diskuterat hur vi bäst kan förebygga våld mot kvinnor. Jag vill tacka alla riksdagsgrupper att de kommit med i detta viktiga debattinitiativ.  Detta ska inte bli en engångsföreteelse utan en början på en kontinuerlig diskussion.

– Arbetet för en trygg vardag för flickor och kvinnor måste göras varje dag, på alla nivåer och i arbetet  behövs alla. Och arbetet tar inte slut förrän våldet tar slut, avslutar Andersson.

Otto Andersson

Gruppanföranden

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00