Andersson i riksdagens aktualitetsdebatt: Våld mot kvinnor är en skamfläck som kräver förändring

10.12.2024 kl. 16:10

Riksdagen har idag diskuterat bekämpandet och förebyggandet av våld mot kvinnor. Diskussionen var initierad av Svenska riksdagsgruppen med understöd av alla riksdagsgrupper. Svenska riksdagsgruppens ordförande Otto Andersson poängterade att våld mot kvinnor är ett av Finlands största människorätts- och jämställdhetsproblem och konstaterade att könsrelaterat våld är förknippat med en stark tystnadskultur. Denna kultur måste brytas. 

Alla ska ha rätt till ett liv fritt från våld. Alla ska kunna känna sig trygga i det offentliga rummet, det egna hemmet och på nätet. Så är det inte idag.

– Varje misshandel, varje våldtäkt är ett övergrepp för mycket. Idag har hälften av alla kvinnor i åldern 16–25 år upplevt fysiskt våld, hot om våld eller sexuellt våld. Därför är Kvinnoorganisationen Nytkis färska undersökning otroligt oroväckande. Bland unga män, 18–35 år, anser en av fyra att en kvinna kan förtjäna att utsättas för våld på grund av sin klädsel, sitt utseende eller sitt beteende. Detta är oacceptabelt, säger Andersson

– Vi män har här ett särskilt stort ansvar. Och vi måste bära ett större ansvar i framtiden. Det behövs mera förebyggande arbete på nya sätt, till exempel genom att ge stöd åt pojkar i hanteringen av sina känslor. Vi män måste också bli bättre på att ingripa, till exempel om någon uttrycker sig kvinnofientligt, säger Andersson. 

Enligt en rapport gjord av GREVIO:n (Europarådets expertgrupp för åtgärder mot våld mot kvinnor och våld i hemmet) har Finland tagit viktiga framsteg för att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor. Bland framstegen kan nämnas sexualbrottslagstiftningen som förnyades under förra valperioden med ledning av SFP, så att vi äntligen har en samtyckesbaserad lag. Dessutom infördes kön som en av straffskärpningsgrunderna i strafflagen. Och igår godkände riksdagen regeringens viktiga förslag mot att förbjuda medling i samband med våldsbrott i nära relationer.

– Trots detta finns det mycket som vi ännu måste göra. I SFP understryker vi att genomförandeplanen för Istanbulkonventionen, om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet, verkställs fullt ut i Finland, säger Andersson. 

Andersson betonar vikten att förstå hur djupt traumatiserande våld inom familjer kan vara, både för den som utsätts för våldet och för barn som bevittnar det. Vi måste målmedvetet arbeta med att öka denna förståelse och hantera konsekvenserna. 

– Helt centralt är att alla offer får hjälp och vi måste garantera stödtjänster med låg tröskel för alla som blivit utsatta för våld. Vi behöver bland annat tillräckligt med skyddshemsplatser, säger Andersson. 

För att långsiktigt förebygga och bekämpa våld mot kvinnor behövs sektorövergripande arbete. Detta inkluderar utbildning om könsbaserat våld, tillräckliga resurser till myndigheter, polis- och rättsväsendet samt tredje sektorns organisationer, som till exempel Brottsofferjouren. 

– Det är otroligt viktigt att vi idag i riksdagen diskuterat hur vi bäst kan förebygga våld mot kvinnor. Jag vill tacka alla riksdagsgrupper att de kommit med i detta viktiga debattinitiativ.  Detta ska inte bli en engångsföreteelse utan en början på en kontinuerlig diskussion.

– Arbetet för en trygg vardag för flickor och kvinnor måste göras varje dag, på alla nivåer och i arbetet  behövs alla. Och arbetet tar inte slut förrän våldet tar slut, avslutar Andersson.

Otto Andersson

Gruppanföranden

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15