Andersson i riksdagens aktualitetsdebatt: Våld mot kvinnor är en skamfläck som kräver förändring

10.12.2024 kl. 16:10

Riksdagen har idag diskuterat bekämpandet och förebyggandet av våld mot kvinnor. Diskussionen var initierad av Svenska riksdagsgruppen med understöd av alla riksdagsgrupper. Svenska riksdagsgruppens ordförande Otto Andersson poängterade att våld mot kvinnor är ett av Finlands största människorätts- och jämställdhetsproblem och konstaterade att könsrelaterat våld är förknippat med en stark tystnadskultur. Denna kultur måste brytas. 

Alla ska ha rätt till ett liv fritt från våld. Alla ska kunna känna sig trygga i det offentliga rummet, det egna hemmet och på nätet. Så är det inte idag.

– Varje misshandel, varje våldtäkt är ett övergrepp för mycket. Idag har hälften av alla kvinnor i åldern 16–25 år upplevt fysiskt våld, hot om våld eller sexuellt våld. Därför är Kvinnoorganisationen Nytkis färska undersökning otroligt oroväckande. Bland unga män, 18–35 år, anser en av fyra att en kvinna kan förtjäna att utsättas för våld på grund av sin klädsel, sitt utseende eller sitt beteende. Detta är oacceptabelt, säger Andersson

– Vi män har här ett särskilt stort ansvar. Och vi måste bära ett större ansvar i framtiden. Det behövs mera förebyggande arbete på nya sätt, till exempel genom att ge stöd åt pojkar i hanteringen av sina känslor. Vi män måste också bli bättre på att ingripa, till exempel om någon uttrycker sig kvinnofientligt, säger Andersson. 

Enligt en rapport gjord av GREVIO:n (Europarådets expertgrupp för åtgärder mot våld mot kvinnor och våld i hemmet) har Finland tagit viktiga framsteg för att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor. Bland framstegen kan nämnas sexualbrottslagstiftningen som förnyades under förra valperioden med ledning av SFP, så att vi äntligen har en samtyckesbaserad lag. Dessutom infördes kön som en av straffskärpningsgrunderna i strafflagen. Och igår godkände riksdagen regeringens viktiga förslag mot att förbjuda medling i samband med våldsbrott i nära relationer.

– Trots detta finns det mycket som vi ännu måste göra. I SFP understryker vi att genomförandeplanen för Istanbulkonventionen, om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet, verkställs fullt ut i Finland, säger Andersson. 

Andersson betonar vikten att förstå hur djupt traumatiserande våld inom familjer kan vara, både för den som utsätts för våldet och för barn som bevittnar det. Vi måste målmedvetet arbeta med att öka denna förståelse och hantera konsekvenserna. 

– Helt centralt är att alla offer får hjälp och vi måste garantera stödtjänster med låg tröskel för alla som blivit utsatta för våld. Vi behöver bland annat tillräckligt med skyddshemsplatser, säger Andersson. 

För att långsiktigt förebygga och bekämpa våld mot kvinnor behövs sektorövergripande arbete. Detta inkluderar utbildning om könsbaserat våld, tillräckliga resurser till myndigheter, polis- och rättsväsendet samt tredje sektorns organisationer, som till exempel Brottsofferjouren. 

– Det är otroligt viktigt att vi idag i riksdagen diskuterat hur vi bäst kan förebygga våld mot kvinnor. Jag vill tacka alla riksdagsgrupper att de kommit med i detta viktiga debattinitiativ.  Detta ska inte bli en engångsföreteelse utan en början på en kontinuerlig diskussion.

– Arbetet för en trygg vardag för flickor och kvinnor måste göras varje dag, på alla nivåer och i arbetet  behövs alla. Och arbetet tar inte slut förrän våldet tar slut, avslutar Andersson.

Otto Andersson

Gruppanföranden

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00