Riksdagens miljöutskott förbättrade bygglagen

04.12.2024 kl. 15:52
Riksdagens miljöutskott har idag godkänt sitt betänkande om reparationsserien till den nya bygglagen som träder i kraft från 1.1.2025.

SFP:s riksdagsledamot och medlem i miljöutskottet Christoffer Ingo är nöjd med de förändringar som vid årsskiftet nu träder i kraft. 


Förändringarna har gjorts från den grund som regeringen Marin gjorde och som enligt regeringen behövde korrigeras till att mer sporra byggande, minska byråkrati och möjliggöra rivning av offentliga problembyggnader. Ändringarna är omfattande och innehåller många viktiga förbättringar för såväl privatpersoner, industri som det offentliga. 

– Orsaken till att vi reviderar bygglagen här innan den träder i kraft är att regeringen inte såg den tidigare godkända bygglagen som tillräcklig för att underlätta byggande. Miljöutskottets idag godkända betänkande ger framtidstro för hela byggbranschen, säger Ingo.

Förändringarna är många, både större, mindre och alla sådana som ska underlätta för den som vill bygga. 

– För etableringar inom den gröna omställningen införs ett nytt placeringstillstånd för att snabbare komma igång med byggande. Olika organisationers möjligheter att besvära sig mot bostadsbyggande på planerade områden begränsas och tidigare utmaningar med äldre byggmästares behörighetskrav korrigeras, säger Ingo.

Därtill ges kommuner och samkommuner friare händer att själva avgöra när offentliga byggnader som förtjänat ut sin tid kan rivas.

– Nu låter vi kommunerna själva avgöra vilka offentliga byggnader som förtjänat ut sin tid. För Vasaregionen kan nämnas två exempel som irriterat och kostat skattebetalarna i onödan. Gamla yrkeshögskolan på Seriegatan och träläktaren vid fotbollsstadion i Sandviken. Bara lagen träder i kraft är tanken att det ska vara fritt för ägarkommunerna är riva byggnaderna, säger Ingo.

Christoffer Ingo

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00