Över 1000 dagar av omänskligt lidande

idag kl. 06:00
Vi kommer alla att minnas den 24.2.2022. Det var dagen då Ryssland inledde sitt brutala anfallskrig mot Ukraina.

I tisdags hade det gått tusen dagar sedan kriget började. I riksdagen hedrades offren med tyst minut i plenum. I en påföljande debatt belystes situationen brett, effekterna syns såväl globalt som lokalt i våra byar.

1000 dagar. Det är nästan tiofaldigt det finska vinterkriget som varade i 105 dagar. Vi vet vilka spår vinterkriget satt hos oss - i årtionden – ännu idag. Vi kan bara föreställa oss hurudana spår det pågående kriget kommer att ha för Ukraina och dess folk den dagen då kriget tar slut.

I över 1000 dagar har omänskligt lidande och förstörelse varit vardag för Ukraina och Ukrainas folk. Det har med all tydlighet blivit klart att Ryssland inte skyr några som helst medel. Folkrätten och den humanitära rätten har för länge sedan fått ge vika för sexuellt våld, brutalitet mot civila och andra hänsynslösa krigsbrott, vilket vi kunnat läsa i FN:s rapporter.

Samtidigt har Ukraina och Ukrainas folk oerhört tappert kämpat för sin frihet mot en brutal fiende. Det är viktigt att minnas att Ukrainas kamp för frihet handlar om förutom landets egen självständighet, också om hela Europas säkerhet, om mänskliga rättigheter och om demokrati.

Finland har hittills levererat 24 försvarsmaterialpaket till Ukraina. Det finns inga begränsningar gällande användningen av de vapen som Finland donerar till Ukraina, så länge de används till självförsvar och i enlighet med internationell rätt. Detta borde vara fallet också gällande material som ges från övriga västländer. Därför är beskedet tidigare i veckan om att USA upphäver sina tidigare restriktioner välkommet.

Finland har haft ett aktivt samarbete med Ukraina för att främja utbildning, rättsstatens utveckling, samt stärkandet av energi- och miljösäkerheten. Förutom det har många finländare gjort betydande frivilliga insatser för Ukraina och det ukrainska folket. Dessa insatser, som även många österbottningar gjort och gör, är ovärderliga och något som historien kommer att minnas.

Utöver vårt materiella stöd till Ukraina spelar också vårt politiska stöd en viktig roll. Vi stöder det ukrainska fredsinitiativet, som är det hittills enda fredsinitiativet inom ramen för FN-stadgan. Vi kommer att hålla Ukraina i förgrunden för alla våra aktiviteter i Europa och på den internationella scenen. I alla internationella sammanhang där finländska ministrar och riksdagsledamöter rör sig är vi inte enbart förespråkare för Finland, utan också för demokrati och folkets egen beslutanderätt. Därmed även för Ukraina.

Europa måste ta ett större ansvar i att stödja Ukraina. Detta måste i allt högre grad innebära också konkreta handlingar och inte enbart fina ord i tal.

Det är viktigt att förhandlingar om Ukraina inte äger rum utan att Ukraina är med. Ukraina förtjänar en rättvis och varaktig fred. Finland kommer alltid att stå på det ukrainska folkets sida mot förtryck. Det ukrainska folket förtjänar frihet, och tillsammans har vi ett ansvar att kunna skapa fred i Ukraina oavsett om det varar i 1000 dagar till. Finland och Finlands folk står vid Ukrainas sida oavsett vad framtiden för med sig.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30