Österbotten har ett gyllene läge

27.10.2024 kl. 06:40
”Then we have Mirka” (Sen har vi Mirka).

Jag blir glad, samtidigt otroligt stolt, då jag står på finska ambassaden i Mexico City, tusentals kilometer hemifrån, och pratar med en representant som jobbar på en organisation som stöder nordiska företag i Mexiko. Hon nämner ett par välkända finska börsbolag, bland annat Wärtsilä, och Mirka. 

 

Jag visar på kartan var Jeppo ligger. Hon är redan från tidigare mycket fascinerad över det familjeägda bolaget men frågan är om inte hennes fascinationen blev större då hon fick se var Mirka har sitt huvudkontor. En stor kontrast mot staden vi befinner oss i med 20 miljoner invånare.

 

Traditionsenligt gör riksdagens utskott under valperioden en längre resa - dels för att bredda kunskapen om den föränderliga värld vi lever i, dels för att skapa kontakter och berätta om Finland. Framtidsutskottets resa går nu till Mexiko samt Houston och Austin Texas i USA.

 

Bilden av Mexiko förknippas ofta med osäkerhet eller till och med kidnappningar. Vi har även läst om muren mot USA och om korruptionen. Men få känner till att Mexiko är världens 12e största ekonomi. Det går betydligt bättre i syd - i sig ingen överraskning då landet gränsar till USA i norr.

 

Många sydamerikaner söker sig via Mexiko till USA. Den senaste månaden har många flyktingar sökt sig norrut i rädsla av att Trump väljs igen. Många sydamerikaner stannar i Mexiko där man satsat på integration och ett snabbt ansökningsförfarande för emigranter som börjar jobba. Det gemensamma språket spanska underlättar och företagen är synnerligen aktivt med i processen.

 

Mexikos nyvalda och första kvinnliga president, Claudia Shewinbaum är klimatforskare i grunden. Inte så överraskande att landet nu vill satsa på den gröna omställningen. Men hur ska det förverkligas och vem ska betala?

 

I träffar med organisationer som kan jämföras med Finlands akademin eller med mexikanska senatorer lyfts tankar om ett ekosystem där universitet, olika energiföretag och det offentliga samarbetar för att nå bästa resultat. I praktiken ett energikluster. Nu vet de var de kan börja söka samarbete - i Finland, Österbotten och Vasa.

 

I Texas går det just nu mycket bra. Många företag, inom flera branscher, vill etablera sig i bland annat Houston, som kanske är mest känt för sitt space center där man utvecklat och följt med rymdraketernas framfart i årtionden.

 

Rymdbranschen och forskningen kring det har utvecklats enormt sedan 1969 då Neil Armstrong tog de första stegen på månen. Vi påverkas dagligen av det som sker i rymden utan att vi ens tänker på det, till exempel då det gäller väderleksrapporter. Kvarken Space Center är på rätt väg och här kunde samarbetet med Houston utvecklas. 

 

I Texas forskas det i framtida bränslen bland annat på Shells teknologicenter. Området är även starkt på frammarsch kring medicinsk utveckling som cancerforskning. I Austin är också hi-tech, bland annat digitala företag, i kraftig frammarsch.

 

Besöket i Texas och Mexiko bekräftar att vi är på rätt väg längs västkusten och att våra österbottniska företag är synligt med där det händer och finns rejäl tillväxt. 

 

Och ja, vem blir nästa president i USA? Ingen vi träffade vågade gissa hur det kommer att gå. Det blir en nagelbitare - på riktigt!

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00