Österbotten har ett gyllene läge

27.10.2024 kl. 06:40
”Then we have Mirka” (Sen har vi Mirka).

Jag blir glad, samtidigt otroligt stolt, då jag står på finska ambassaden i Mexico City, tusentals kilometer hemifrån, och pratar med en representant som jobbar på en organisation som stöder nordiska företag i Mexiko. Hon nämner ett par välkända finska börsbolag, bland annat Wärtsilä, och Mirka. 

 

Jag visar på kartan var Jeppo ligger. Hon är redan från tidigare mycket fascinerad över det familjeägda bolaget men frågan är om inte hennes fascinationen blev större då hon fick se var Mirka har sitt huvudkontor. En stor kontrast mot staden vi befinner oss i med 20 miljoner invånare.

 

Traditionsenligt gör riksdagens utskott under valperioden en längre resa - dels för att bredda kunskapen om den föränderliga värld vi lever i, dels för att skapa kontakter och berätta om Finland. Framtidsutskottets resa går nu till Mexiko samt Houston och Austin Texas i USA.

 

Bilden av Mexiko förknippas ofta med osäkerhet eller till och med kidnappningar. Vi har även läst om muren mot USA och om korruptionen. Men få känner till att Mexiko är världens 12e största ekonomi. Det går betydligt bättre i syd - i sig ingen överraskning då landet gränsar till USA i norr.

 

Många sydamerikaner söker sig via Mexiko till USA. Den senaste månaden har många flyktingar sökt sig norrut i rädsla av att Trump väljs igen. Många sydamerikaner stannar i Mexiko där man satsat på integration och ett snabbt ansökningsförfarande för emigranter som börjar jobba. Det gemensamma språket spanska underlättar och företagen är synnerligen aktivt med i processen.

 

Mexikos nyvalda och första kvinnliga president, Claudia Shewinbaum är klimatforskare i grunden. Inte så överraskande att landet nu vill satsa på den gröna omställningen. Men hur ska det förverkligas och vem ska betala?

 

I träffar med organisationer som kan jämföras med Finlands akademin eller med mexikanska senatorer lyfts tankar om ett ekosystem där universitet, olika energiföretag och det offentliga samarbetar för att nå bästa resultat. I praktiken ett energikluster. Nu vet de var de kan börja söka samarbete - i Finland, Österbotten och Vasa.

 

I Texas går det just nu mycket bra. Många företag, inom flera branscher, vill etablera sig i bland annat Houston, som kanske är mest känt för sitt space center där man utvecklat och följt med rymdraketernas framfart i årtionden.

 

Rymdbranschen och forskningen kring det har utvecklats enormt sedan 1969 då Neil Armstrong tog de första stegen på månen. Vi påverkas dagligen av det som sker i rymden utan att vi ens tänker på det, till exempel då det gäller väderleksrapporter. Kvarken Space Center är på rätt väg och här kunde samarbetet med Houston utvecklas. 

 

I Texas forskas det i framtida bränslen bland annat på Shells teknologicenter. Området är även starkt på frammarsch kring medicinsk utveckling som cancerforskning. I Austin är också hi-tech, bland annat digitala företag, i kraftig frammarsch.

 

Besöket i Texas och Mexiko bekräftar att vi är på rätt väg längs västkusten och att våra österbottniska företag är synligt med där det händer och finns rejäl tillväxt. 

 

Och ja, vem blir nästa president i USA? Ingen vi träffade vågade gissa hur det kommer att gå. Det blir en nagelbitare - på riktigt!

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00