En konkret, viktig och betydande åtgärd för att förbättra Östersjöns hälsa

17.10.2024 kl. 15:31
Lagförslaget om att förbjuda utsläpp av tvättvatten från fartygs svavelskrubbare i finskt territorialvatten har kommit till riksdagen. Förslaget är en konkret och betydande åtgärd för att förbättra vattenkvaliteten i Östersjön, och en viktig satsning för Östersjöns hälsa.

EU:s svaveldirektiv och internationella regler har sedan år 2015 kraftigt begränsat utsläppen av svavel. Men begränsningarna har bara gällt utsläpp i luften.

 
– Det är beklagligt att man inte från början förbjöd utsläppen av svavel i vatten eftersom utsläppen i praktiken flyttades från skorstenen till havet från de fartyg som installerade svavelskrubbare. Det säger sig självt att det inte är bra, i synnerhet inte i en känslig skärgårdsmiljö som vår med grunda vatten och farleder nära klippor och stränder, säger Svenska riksdagsgruppens vice ordförande, Ålands riksdagsledamot och medlem i kommunikationsutskottet Mats Löfström som också är vice ordförande i riksdagens maritima grupp.
 
– Det här är en lucka i regleringen som regeringen nu vill täppa till, och som ska träda i kraft samtidigt som Danmark och Sverige inför sina egna begränsningar i sitt territorialvatten. Det är viktigt att Finland inför likvärdiga begränsningar samtidigt som Sverige eftersom risken annars skulle vara att utsläppen i fortsättningen skulle ske i högre grad på finländskt vatten än i svenskt vatten. Samtidigt är det viktigt att framhålla att långt ifrån alla fartyg i trafik till finländska hamnar använder sådan här teknik, och de fartygen kommer vara opåverkade till den här delen, säger Löfström.
 
Bland annat Chalmers tekniska högskola har i sin forskning i flera år varnat för utsläppen från svavelskrubbare som inte enbart innehåller svavel utan också koppar, zink, tungmetaller som bly och kadmium och andra giftiga ämnen*
 
Utsläppen från svavelskrubbare med öppet kretslopp förbjuds från och med 1 juli 2025.
 
Lagförslaget innebär också förbud mot utsläpp av gråvatten, det vill säga vatten från fartygets duschar, tvättmaskiner och kök, till Finlands territorialvatten. Det gällande förbudet mot utsläpp av toalettavfall föreslås bli skärpt så, att det i fortsättningen ska vara förbjudet att på Finlands territorialvatten släppa ut behandlat toalettavfall från fartyg till vattnet. 

 
Mats Löfström

Gruppanföranden

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00