En konkret, viktig och betydande åtgärd för att förbättra Östersjöns hälsa

17.10.2024 kl. 15:31
Lagförslaget om att förbjuda utsläpp av tvättvatten från fartygs svavelskrubbare i finskt territorialvatten har kommit till riksdagen. Förslaget är en konkret och betydande åtgärd för att förbättra vattenkvaliteten i Östersjön, och en viktig satsning för Östersjöns hälsa.

EU:s svaveldirektiv och internationella regler har sedan år 2015 kraftigt begränsat utsläppen av svavel. Men begränsningarna har bara gällt utsläpp i luften.

 
– Det är beklagligt att man inte från början förbjöd utsläppen av svavel i vatten eftersom utsläppen i praktiken flyttades från skorstenen till havet från de fartyg som installerade svavelskrubbare. Det säger sig självt att det inte är bra, i synnerhet inte i en känslig skärgårdsmiljö som vår med grunda vatten och farleder nära klippor och stränder, säger Svenska riksdagsgruppens vice ordförande, Ålands riksdagsledamot och medlem i kommunikationsutskottet Mats Löfström som också är vice ordförande i riksdagens maritima grupp.
 
– Det här är en lucka i regleringen som regeringen nu vill täppa till, och som ska träda i kraft samtidigt som Danmark och Sverige inför sina egna begränsningar i sitt territorialvatten. Det är viktigt att Finland inför likvärdiga begränsningar samtidigt som Sverige eftersom risken annars skulle vara att utsläppen i fortsättningen skulle ske i högre grad på finländskt vatten än i svenskt vatten. Samtidigt är det viktigt att framhålla att långt ifrån alla fartyg i trafik till finländska hamnar använder sådan här teknik, och de fartygen kommer vara opåverkade till den här delen, säger Löfström.
 
Bland annat Chalmers tekniska högskola har i sin forskning i flera år varnat för utsläppen från svavelskrubbare som inte enbart innehåller svavel utan också koppar, zink, tungmetaller som bly och kadmium och andra giftiga ämnen*
 
Utsläppen från svavelskrubbare med öppet kretslopp förbjuds från och med 1 juli 2025.
 
Lagförslaget innebär också förbud mot utsläpp av gråvatten, det vill säga vatten från fartygets duschar, tvättmaskiner och kök, till Finlands territorialvatten. Det gällande förbudet mot utsläpp av toalettavfall föreslås bli skärpt så, att det i fortsättningen ska vara förbjudet att på Finlands territorialvatten släppa ut behandlat toalettavfall från fartyg till vattnet. 

 
Mats Löfström

Gruppanföranden

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15