Andra stadiet reformeras

18.10.2024 kl. 18:25
En av den här periodens viktigaste reformer på undervisningsministeriet har nu gått vidare till riksdagen.

Statsrådet har gett två lagförslag gällande andra stadiets utbildning. Svenska folkpartiets ordförande, undervisningsminister Anders Adlercreutz gläds åt att andra stadiets utbildningar nu ännu bättre kan motsvara behoven som finns. 


Vårt samhälle behöver kunnig och motiverad arbetskraft. Nu görs ändringar i finansieringsmodellen för yrkesutbildningen.

– Vår utbildning ska skapa de bästa möjliga förutsättningarna för alla att delta i arbetslivet. De reformer som nu görs möjliggör på ett bättre sätt att man kan slutföra sina studier, börja jobba eller smidigt övergå till fortsatta studier, säger Adlercreutz.

Inom yrkesutbildningen inleds även ett åttaårigt försök med syfte att skapa flexibilitet för anordnarna så att de snabbare ska kunna svara mot det lokala eller regionala behovet av utbildad arbetskraft. Till försöket som inleds i  januari 2026 väljs maximalt 40 utbildningsanordnare. 

– Vi vill att utbildningsutbudet bättre ska svara mot arbetsmarknadens behov. De som deltar i försöket får friare händer att ordna de flesta yrkesinriktade examina. När företagens behov på det här sättet bättre kan tillgodoses skapas tillväxt, sysselsättning och välstånd. Vid behov kan utbildning också ordnas på engelska, säger Anders Adlercreutz

Stödet för lärande ändras också inom såväl yrkes- som gymnasieutbildningen. Stödkedjan förenhetligas från småbarnspedagogiken till andra stadiet

– Vi förnyar både strukturen och finansieringen och riktar mera medel till stödet. Att få rätt stöd i rätt tid är väsentligt för att alla unga ska hitta en väg framåt, understryker Adlercreutz. 

När det gäller gymasieutbildningen görs förändringar så att också andra färdigheter än de rent akademiska uppmärksammas. Vidare möjliggörs  att man kan avlägga studentexamen på engelska, enligt strikt avgränsade kriterier. Finansieringsgrunderna revideras också inom gymnasieutbildningen.

– Vi genomför alltså flera länge efterlängtade reformer. Alla ämnen är viktiga, oberoende av om det är fråga om läs-, konst- eller färdighetsämnen. Hädanefter ska man också kunna avlägga ett studentprov i ett konst- och färdighetsämne inom bildkonst, gymnastik och musik, säger Adlercreutz. 
Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15