Positivt för strömmingen, men laxbestånden oroar

18.10.2024 kl. 15:23
Stora utskottet tog idag ställning till EU-kommissionens förslag på fiskekvoter för året 2025. Utskottet beslöt i enlighet med regeringens linje, efter omröstning, att arbeta för öka strömmingskvoterna men att minska laxkvoten.

Beslutet ligger i enlighet med internationella havsforskningsrådets rekommendationer. Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) har gjort ett gediget arbete för fiskekvoterna i såväl jord- och skogsbruksutskottet, som Stora utskottet.  


- Idag klarnade Finlands linje i EU gällande fiskekvoterna. Med tanke på omständigheterna är jag nöjd med resultatet från dagens utskottsmöte. Jag är dock djupt bekymrad över våra laxbestånd som har minska. Därför måste vi acceptera en sänkt fiskekvot för laxen till år 2025, för att kunna ha ett laxfiske i framtiden också. Det viktiga för vårt kustfiske är att det inte heller helt förbjuds. Hoppeligen kan vi gå in för att höja kvoten nästa år, säger Norrback.

Förra året övervägdes ett totalförbud mot strömmingsfiske, men det undveks till slut.

- När det gäller strömmingen är förutsättningarna betydligtbättre än för ett år sen. Jag är glad man inte stoppade strömmingsfiske och äventyrade näringen förra året med totalförbud. Redan i år har man kunnat märka en höjning i strömmingsstånden, säger Norrback. 

Stora utskottet betonar vikten av att förhindra olagligt fiske av lax i Östersjön och att effektivt övervaka förbudet mot laxfiske i Östersjöns huvudbassäng. Utskottet stöder också regeringens syn på behovet av en långsiktig förvaltningsplan för lax, vilket skulle underlätta bättre skydd för olika laxbestånd. Planen är även viktigockså för fritidsfiske och fisketurismens framtid.

- Vi behöver mer långsiktiga lösningar när det kommer till våra fiskebestånd, så att inte våra kustfiskare skall behöva leva i oro varje år när fiskekvoterna behandlas. Här är det speciellt viktigt att få i gång åtgärder för rovdjur som säl och skarv, som är de största bovarna när det kommer till våra fiskar, avslutar Norrback.
Anders Norrback

Gruppanföranden

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15