SFP behövs i Bryssel

11.05.2024 kl. 06:33
Finland går snart till val, igen. Även om det ibland känns som att vi går till valurnorna nästan varje år är det otroligt viktigt. Den 9 juni går nämligen EU-valet av stapeln och igår kom kandidatnumren. Då väljer vi vilka 15 personer som skall representera Finland i Europaparlamentet under de följande fem åren.

Det är första gången som svenska Österbotten har en reell chans att få in en egen europaparlamentariker. Rubrikerna i medierna de senaste veckorna har dock påvisat att det inte är någon självklarhet att SFP lyckas behålla sitt mandat i parlamentet. Därför är varje röst viktigt och ingenting kan tas förgivet.

 

Nils Torvalds har arbetat mycket framgångsrikt och alltid fört fram Finlands särdrag. Det här är jag otroligt tacksam över och jag hoppas att SFP, som är ett parti som är vana att agera i en europeiska kontext, får fortsätta arbetet efter Nicke.

 

Vi behöver säkra det finlandssvenska mandatet i europaparlamentet. Trots att avståndet mellan Österbotten och Bryssel kan verka avlägset, påverkar beslutsfattandet i EU livet för oss i vår region på många sätt.

 

EU är en betydande källa till finansiering för projekt och program i Österbotten. Genom olika strukturfonder och stödprogram stöttar EU utvecklingen av landsbygden, infrastruktur, näringsliv och utbildning i regionen. Att välja representanter som kan förstå och arbeta för Österbottens intressen i EU-parlamentet är därför avgörande för att säkerställa bland annat tillväxten och projektfinansieringen för Österbotten.

 

För det andra påverkar EU-lagstiftningen en mängd olika områden som är relevanta för Österbotten, såsom exempelvis jordbruket. Därför behöver Finland europaparlamentariker som förstår sig på vardagen i både landsbygd och städer i Finland. Det är också otroligt viktigt att de valda parlamentarikerna för fram Finlands särdrag. Det blev tydligt under den här perioden i europaparlamentet då exempelvis restaureringsförordningen behandlades.

 

Då jag läser föredragningslistorna till miljöutskottet i riksdagen blir det också tydligt hur mycket det som sker på EU-nivå påverkar Finland. Ungefär 80 procent av alla våra ärenden i utskottet har en koppling till EU eller är direkta förordningar eller direktiv från EU.

 

Därför är besluten som fattas i Europaparlamentet något som konkret berör vår allas vardag även om själva beslutsfattandet ibland kan kännas både byråkratiskt och avlägset. Därför hoppas jag att du tar dig till valurnorna antingen under förhandsröstningen eller på valdagen. Din röst kan vara avgörande.

 

I övrigt kan det konstateras att regeringen satsar på västkustens livsnerv riksåttan. I den andra tilläggsbudgeten, som publicerades i måndags, finns satsningar på omkörningsfiler mellan Edsevö och Lepplax. Projektet, som går på 24 miljoner euro, är en välkommen satsning i trakten där näringslivet går bra.

 

Avslutningsvis vill jag önska alla mödrar och även alla som skulle vilja vara mödrar en riktigt fin morsdag!

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00