SFP behövs i Bryssel

11.05.2024 kl. 06:33
Finland går snart till val, igen. Även om det ibland känns som att vi går till valurnorna nästan varje år är det otroligt viktigt. Den 9 juni går nämligen EU-valet av stapeln och igår kom kandidatnumren. Då väljer vi vilka 15 personer som skall representera Finland i Europaparlamentet under de följande fem åren.

Det är första gången som svenska Österbotten har en reell chans att få in en egen europaparlamentariker. Rubrikerna i medierna de senaste veckorna har dock påvisat att det inte är någon självklarhet att SFP lyckas behålla sitt mandat i parlamentet. Därför är varje röst viktigt och ingenting kan tas förgivet.

 

Nils Torvalds har arbetat mycket framgångsrikt och alltid fört fram Finlands särdrag. Det här är jag otroligt tacksam över och jag hoppas att SFP, som är ett parti som är vana att agera i en europeiska kontext, får fortsätta arbetet efter Nicke.

 

Vi behöver säkra det finlandssvenska mandatet i europaparlamentet. Trots att avståndet mellan Österbotten och Bryssel kan verka avlägset, påverkar beslutsfattandet i EU livet för oss i vår region på många sätt.

 

EU är en betydande källa till finansiering för projekt och program i Österbotten. Genom olika strukturfonder och stödprogram stöttar EU utvecklingen av landsbygden, infrastruktur, näringsliv och utbildning i regionen. Att välja representanter som kan förstå och arbeta för Österbottens intressen i EU-parlamentet är därför avgörande för att säkerställa bland annat tillväxten och projektfinansieringen för Österbotten.

 

För det andra påverkar EU-lagstiftningen en mängd olika områden som är relevanta för Österbotten, såsom exempelvis jordbruket. Därför behöver Finland europaparlamentariker som förstår sig på vardagen i både landsbygd och städer i Finland. Det är också otroligt viktigt att de valda parlamentarikerna för fram Finlands särdrag. Det blev tydligt under den här perioden i europaparlamentet då exempelvis restaureringsförordningen behandlades.

 

Då jag läser föredragningslistorna till miljöutskottet i riksdagen blir det också tydligt hur mycket det som sker på EU-nivå påverkar Finland. Ungefär 80 procent av alla våra ärenden i utskottet har en koppling till EU eller är direkta förordningar eller direktiv från EU.

 

Därför är besluten som fattas i Europaparlamentet något som konkret berör vår allas vardag även om själva beslutsfattandet ibland kan kännas både byråkratiskt och avlägset. Därför hoppas jag att du tar dig till valurnorna antingen under förhandsröstningen eller på valdagen. Din röst kan vara avgörande.

 

I övrigt kan det konstateras att regeringen satsar på västkustens livsnerv riksåttan. I den andra tilläggsbudgeten, som publicerades i måndags, finns satsningar på omkörningsfiler mellan Edsevö och Lepplax. Projektet, som går på 24 miljoner euro, är en välkommen satsning i trakten där näringslivet går bra.

 

Avslutningsvis vill jag önska alla mödrar och även alla som skulle vilja vara mödrar en riktigt fin morsdag!

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15