Regeringen främjar GigaVaasa  

17.04.2024 kl. 15:28

För att få fart på de industriinvesteringar i miljardklassen som väntar på investeringsbeslut, beslutade regeringen om en helt ny skattelösning som ska göra Finland mera locklande. Skattelösningen är uttrycklingen inriktad på grön omställning och lämpar sig därför speciellt bra för batteriprojekt som GigaVaasa, men också vätgasprojket och fossilfri stålindustri.

 
Det handlar inte om ett direkt stöd som betalas ut från statens kassa, utan om en skattegottgörelse i det skede när projekten börjar göra vinst som ska beskattas i Finland. Varje projekt kan få samfundsskatterna gottgjorda till ett värde som motsvarar 20 procent av investeringens helhetssumma, dock högst 150 miljoner euro. Skattelösningen gäller projekt vars investeringsbeslut fattas åren 2024-25. Avsikten är att sporra till snabba investeringsbeslut och lönsam, sysselsättande verksamhet.
 
– Vi måste helt enkelt reagera tuffare på konkurrensen om industriinvesteringar, till exempel USA:s massiva statsstöd inom det så kallade Inflation Reduction Act. Finland kan inte heller vänta på att EU går in för optimala lösningar, och det här är Finlands svar som SFP har varit den främsta pådrivaren för. Jag är otroligt glad både för GigaVaasa och för Finland. Modellen är optimal för investeringar kring 750 miljoner euro, just den storleksklass som är aktuell för flera aktörer inom GigaVaasa”, säger riksdagsledamot Joakim Strand.
 

 
Joakim Strand

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00