Kunskaperna i svenska och finska behöver stärkas

21.03.2024 kl. 22:05
Under förra regeringsperioden krävde SFP en utredning om hur slopandet av det obligatoriska provet i det andra inhemska språket, dvs. svenska eller finska, i studentexamen har inverkat på språkkunskaperna. Idag överlämnades den till undervisningsminister, SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson.

- Resultaten talar sitt klara språk: Antalet studerande som avlägger studentexamensprovet i svenska har minskat avsevärt, och kunskaperna i svenska har försvagats betydligt. För egen del kan jag tyvärr konstatera att jag inte är förvånad. År 2004 röstade SFP mot förslaget att slopa den obligatoriska studensvenskan och -finskan. Redan då varnade vi för följderna. Tyvärr har våra farhågor besannats. Gällande finskan i de svenskspråkiga gymnasierna är det också oroväckande att allt fler hellre skriver provet i den medellånga lärokursen i stället för den långa, konstaterar Henriksson.

 
-Utvecklingen är oroande och måste tas på allvar. Finland har två nationalspråk – svenska och finska – och den grundlagsenliga rätten till service på modersmålet måste tryggas. Därför är det också mycket bra att vi utökar undervisningen i B1-svenska med en årsveckotimme i årskurs 7 i den finska skolan från och med hösten 2024. Nu behövs ett långsiktigt utvecklingsarbete som täcker alla utbildningsstadier för att stärka kunskaperna i svenska och finska, säger Henriksson.
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00