Ungas välmående, delaktighet och trygghetskänsla ska stärkas

22.03.2024 kl. 21:59
Statsrådet har fattat beslut om det riksomfattande programmet för ungdomsarbete och ungdomspolitik (RUNGPO) 2024–2027. Idrotts- och ungdomsminister, SFP:s vice ordförande, Sandra Bergqvist är särskilt nöjd över att unga hörts och varit delaktiga i beredningen av programmet.

–  Redan i ett tidigt skede av beredningen har undervisnings- och kulturministeriet hört över 7 000 unga och ett stort antal aktörer inom ungdomsarbetet och ungdomspolitiken på olika håll i Finland. För mig har det varit viktigt att programmet reflekterar sådana teman som de unga själva lyft som viktiga i arbetet att främja välbefinnande. Bland dessa finns bekämpning av utslagning och ungas möjligheter att påverka arbetet i att stävja klimatförändringen, säger Bergqvist. 


I programmet definierar regeringen målen för ungdomspolitiken och åtgärderna för att nå dem under regeringsperioden. Centrala teman är ungas välbefinnande i skolan och läroanstalter, tillträde till hobbyverksamhet med låg tröskel, stödjande av den ungas psykiska hälsa, förbättring av de ungas möjligheter att delta och påverka samt stärkande av de ungas trygghetskänsla, jämlikhet och gemenskap.

– Siffrorna på hur många unga som upplever ensamhet och problem med psykiska hälsan är oroväckande. Programmet lyfter olika former av stödtjänster med låg tröskel och förebyggande verksamhet. Vi måste bli bättre på att ingripa i ett tidigt skede, innan problemen hopar sig och eskalerar. Det här ett arbete som ska göras över ministeriegränserna och även kommuner, välfärdsområden och tredje sektorn spelar en viktig roll, säger Bergqvist.

– De unga är framtidens medborgare. Vi behöver åtgärder som stärker de ungas möjlighet att delta i beslutsfattandet och åtgärder som stärker ungas trygghetskänsla i vardagen. Det handlar om hur vi både på sociala medier och i sociala situationer bemöter och respekterar varandra, oberoende bakgrund, avslutar Bergqvist.

 
Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00