Ukraina bör vara en del av den västerländska gemenskapen

21.02.2024 kl. 15:31
Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) höll idag Svenska riksdagsgruppens gruppanförande i den aktuella debatten om läget i Ukraina.

Inkommande lördag är det exakt två år sedan Ryssland inledde sitt hänsynslösa anfallskrig mot Ukraina. 


I sitt anförande betonar Norrback behovet av praktiskt stöd till Ukraina, särskilt inom utbildningssektorn, för att bygga ett starkt och resilient samhälle. Han understryker även vikten av att EU arbetar tillsammans för att upprätthålla det regelbaserade systemet och att stödja Ukrainas väg mot europeisk integration.

– Ukraina behöver långsiktigt stöd som går utöver det militära och ekonomiska. Att säkerställa att Ukraina blir en del av den västerländska gemenskapen är inte bara en moralisk skyldighet utan en strategisk nödvändighet. Därför hoppas vi även att Ukraina kunde bjudas in till nästa NATO-toppmöte i Washington, säger Norrback.

Norrback uppmanar till en enhetlig och beslutsam handling från både Finland och EU för att stödja Ukraina i dessa utmanande tider. 

– Vi får inte glömma att kostnaden för att stödja Ukraina, hur betydande den än kan verka, bleknar i jämförelse med de kostnader och det lidande som skulle följa om vi vände dem ryggen. Finländarna har på bred front visat sitt stöd till Ukraina genom medborgarinsamlingar, genom att ge hem åt flyktingar och hjälpa dem att integreras i vårt samhälle, genom välgörenhetskonserter och kulturkvällar. Finland och Finlands folk står stadigt vid Ukrainas sida, nu och framöver, avslutar Norrback.
Anders Norrback

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00