Otto Andersson fortsätter leda Svenska riksdagsgruppen 

05.02.2024 kl. 18:47
Svenska riksdagsgruppen hade sitt konstituerande möte idag måndag 5.2.2024 under sitt midvintermöte i Grankulla.

Riksdagsledamot Otto Andersson från Lovisa fortsätter leda Svenska riksdagsgruppen. Inför den politiska våren lyfter Andersson upp behovet att skapa förutsättningar för tillväxt och åtgärder för att lösa personalbristen inom vården och omsorgen. 


- Regeringspartierna ska under våren komma överens om ytterligare anpassning av den offentliga ekonomin. Samtidigt är det viktigt att inse att Finlands ekonomi inte stärks med enbart nedskärningar. Vi behöver också skapa förutsättningar för tillväxt. Den största enskilda bromsen för tillväxt är enligt vårt näringsliv och våra företagare, bristen på arbetskraft. I det rådande ekonomiska läget behöver vi öppet kunna diskutera möjligheterna att få fart på arbetskraftsinvandringen, säger Andersson.

- Regeringsprogrammet innehåller många goda åtgärder för att lösa personalbristen inom vården. Det är viktigt att inse att utan en tillräcklig och välmående personal finns det ingen god vård. Nu måste regeringsprogrammets åtgärder förverkligas i rask takt. Till exempel måste arbetsfördelningen inom vården förtydligas och behörighetsvillkoren ses över. Vårdpersonalen ska kunna fokusera på det arbete de är utbildade till att utföra så att arbetstiden i större utsträckning används till kundarbete, säger Andersson.
 
Till första vice ordförande återvaldes riksdagsledamot Mats Löfström från Eckerö, Åland. Löfström lyfter upp behovet av satsningar på forskning, utveckling och innovationer, där t.ex. Nokia som gruppen besökte under dagen är en motor inom teknologin. 

–  Vi måste skapa en starkare tillväxt för att få en större kaka att fördela, inte skära en krympande kaka i allt fler och mindre bitar. Satsningar på forskning och innovation, en god grundutbildning och tryggandet av konkurrenskraften är alla nödvändiga delar för en långsiktig tillväxt, för att höja sysselsättningen och för att kunna skapa framtidstro, säger Löfström.

Även riksdagsledamot Anders Norrback från Närpes återvaldes till andra vice ordförande för Svenska riksdagsgruppen. Norrback anser att det finns bra skrivningar i regeringsprogrammet både om jordbrukets lönsamhet och om stamvården av rovdjur.

–  Nu gäller det att få fart på beredningen så att vi kan stärka jordbrukets lönsamhet och landsbygdens livskraft. Det är också dags att få till stånd ett förnuftigt system för att förvalta vargstammen. Barnfamiljer ska inte behöva känna sig otrygga i sin vardag, säger Norrback.

Svenska riksdagsgruppen utgörs av SFP:s nio riksdagsledamöter och Ålands riksdagsledamot.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00