Svenskfinland är en stor vinnare i fördelningen av riksdagens julklappspengar

12.12.2023 kl. 12:20
Riksdagens finansutskott har i dag godkänt sitt betänkande om nästa års statsbudget och samtidigt fattat beslut om fördelningen av de så kallade julklappspengarna. Otto Andersson och Henrik Wickström är Svenska riksdagsgruppens medlemmar i finansutskottet och dess delegationer.

De är nöjda över förhandlingarna eftersom man lyckats trygga anslag för många viktiga ändamål i Svenskfinland. Anslagen riktas till såväl viktiga trafikprojekt, kultur, medborgar- som producentorganisationer.


– Många viktiga vägprojekt i Svenskfinland kommer tack vare julklappspengarna att tilldelas välbehövlig finansiering. Flera miljoner euro, den största summan på åratal kommer att riktas till sådana vägar som har en stor betydelse både lokalt och regionalt i Nyland och hela Svenskfinland, säger svenska riksdagsgruppens ordförande Andersson och riksdagsledamot Wickström.

Riksdagsgruppens ordförande Andersson betonar att SFP:s arbete inom finansutskottet också syns klart i och med att flera finlandssvenska kulturprojekt får en betydande summa.

– Det är glädjande att Lurens Sommarteater som drivs av Östra Nylands Ungdomsförbund får ett anslag på 200 000 euro för byggande av ny vridläktare och Klockriketeatern beviljas anslag på 95 000 euro. Fint är också att Noux nationalpark i Esbo får ett anslag på 200 000 euro för att förbättra tillgängligheten i parken, säger Andersson. 

Wickström lyfter upp de anslag som riktas mot de yngre generationerna och i synnerhet satsningarna inom kulturen. 

– Det är glädjande att vi lyckats förhandla fram viktiga satsningar som riktar sig mot unga och kultursektorn. Ung företagsamhet och ekonomi NYT får ett anslag på 100 000 euro för sin verksamhet där de utbildar unga i färdigheter inför arbetslivet. Raseborg sommarteater får 100 000 euro, Hangö museum får 35 000 euro och Ingå kulturförening får ett bidrag på 45 000 euro för att driva verksamheten i det nya kulturhuset. Dessa är naturligtvis regionalt betydande satsningar, men de sträcker sig längre än så, säger Wickström.

Wickström och Andersson lyfter fram anslagen som riktas till brottsofferjouren, Förbundet för mänskliga rättigheter, Regnbågsalliansen, Wider Security Network WISE samt Artist at Risk och Students at Risk. 

– Vi i Svenska riksdagsgruppen har prioriterat att förhandla anslag för dessa organisationer som gör ett alldeles otroligt fint jobb. Med dessa anslag kan organisationerna utveckla den viktiga verksamheten, konstaterar Andersson och Wickström.

– Ytterst viktigt är också att räddningsutbildningen på svenska i Helsingfors får finansiering, säger Andersson och Wickström.

Den inhemska matproduktionen och producenternas verksamhetsförutsättningar är även en fråga som SFP drivit starkt i förhandlingarna. Finlands yrkesfiskarförbund rf, Pro Agrias rådgivningstjänster för främjandet av inhemsk matproduktion och Centralförbundet för Fiskerihushållning är bland de organisationerna som har hand om den finska matproduktionen och som får anslag. 

– Vi har lyckats väl i att förhandla fram trafikprojekt som gynnar hela Nyland och de övriga regionerna i Svenskfinland. Genom att rikta anslag till dessa trafikprojekt kan vi sätta fart i sådana projekt som annars kanske skulle ha blivit ogjorda, konstaterar Wickström och Andersson.

I Östra Nyland riktas det pengar till flera vägprojekt. I Sibbo riktas 200 000 euro för att planera Nickby-Söderkulla vägens lättrafikled och till Paipisvägen riktas 100 000 euro för reparation. I Lovisa riktas 125 000 euro för reparation och förbättring av Pernåvägen och  till Atomvägen-Skärgårdsvägen riktas 255 000 euro för planering av ny vägförbindelse till Lovisa kärnkraftverk. I Borgå förbättras Vålaxvägen med 175 000 euro och för färdigställande av byggnadsplanen Kullo-Box (väg 148) mellan väg 170-Källvägen riktas 100 000 euro. I Lappträsk ska Labbyvägen förbättras med 100 000 euro.

– Jag är mycket nöjd över de stora trafiksatsningar som nu görs i Östra Nyland. Lovisa, Borgå, Sibbo och Lappträsk får nu  alla sin andel av riksdagens julklappspengar. Många vägar i Nyland är i dåligt skick och jag är glad att många vägar nu får pengar för nödvändiga reparationer. Det är viktigt med tanke på nylänningarnas vardag, trafiksäkerheten och för företagens verksamhetsförutsättningar, säger Andersson.

I Västra Nyland förbättras korsningen mellan stamväg 51 och Bollstavägen i Ingå 500 000 euro, 90 000 euro går till utökandet av gatubelysningen från Sjundeå kyrkby till stamväg 51 och 500 000 euro går till att förbättra trafiksäkerheten på riksväg 25 vid det så kallade SBA-korsningsområdet som finns mellan Gamla Kustvägen och Ekenäsvägen i Raseborg.  Även Störsvikkorsningens planering får 125 000€ och förbättrandet av Överbyvägen i Kyrsklätt 340 000€. 

– Detta är viktiga satsningar i regionens infrastruktur. Det är ytterst viktigt att vägarnas skick och trafiksäkerhet förbättras. Både stamväg 51 och riksväg 25 är tungt trafikerade och betydande vägar för regionens livskraft. Därmed handlar det om satsningar som gynnar näringslivet, men framförallt om konkreta trafiksäkerhetsåtgärder som kommunerna jobbat för länge, säger Wickström, ersättare i riksdagens finansutskott och medlem i trafikdelegationen.

Regeringspartiernas representanter i finansutskottet har under hösten förhandlat hur riksdagens s.k. julklappspengar ska fördelas.

 
Otto Andersson och Henrik Wickström

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15

Revisionsutskottets betänkande om informationsstyrning inom social- och hälsovården

Den första juni ifjol trädde lagändringen som innebär att revisionsutskottets uppdrag finns upptaget i grundlagen ikraft. Revisionsutskottets roll och arbete är viktigt. Att riksdagen har ett eget organ som på en allmän nivå övervakar användningen av statsfinanserna och kan påtala brister samt lyfta upp frågor till diskussion stärker riksdagens roll som det ledande statsorganet. Gällande just denna diskussion är det bara synd att såväl tidpunkt som tema sammanfaller med interpellationen vi diskuterade i tisdags.
16.10.2008 kl. 17:45

Remissdebatt om statsrådets innovationspolitiska redogörelse

Innovationspolitik är ett relativt abstrakt tema – och jag är inte helt säker på om redogörelsen som sådan lyckas räta ut alla frågetecken, eftersom de konkreta angreppssätten och åtgärderna emellanåt förblir aningen ogripbara. Detta berör alla teman som man spontant anser borde finnas med i innovationspolitiken: Utvecklingen och forskningen som en bas att stå på, behovet av finansiering och riskfinansiering, behovet av kunnande, kompetens och företagande samt de utmaningar som globaliseringen medför. Att på ett framgångsrikt sätt genomföra de förslag som statsrådet framför i redogörelsen kräver en väl genomtänkt och konkret verkställighetsplan som är förankrad i både budget och rambudget.
15.10.2008 kl. 16:15

Interpellationsdebatt om en hygglig nivå på primärvården

Att oppositionen väljer att interpellera just nu är ingen slump – vi har ju kommunalval om dryga två veckor. Men att diskutera primärhälsovården, som är en av de viktigaste kommunala serviceformerna, passar Svenska riksdagsgruppen alldeles utmärkt. Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
14.10.2008 kl. 15:15