Säkerheten framför allt

19.11.2023 kl. 06:49
Vi har minusgrader i hela landet just nu. Mörkt, precis som det är så här års. Under senaste veckan har allt fler mindre grupper med personer från så kallade tredje länder, till exempel Irak, Syrien, Jemen och Somalien, sökt sig i vinterkylan med cykel till gränsstationerna i Nuijamaa och Vaalimaa. Oftast just den tiden på dygnet då det är mörkt.

Läget vid östgränsen har förändrats på sistone då allt fler asylsökande med bristfälliga resehandlingar, varken pass eller visum, har tagit sig till den finska gränsen. Vi har sett en likadan rörelse i bland annat Estland.

Enligt Gränsbevakningsväsendet och andra myndigheter finns det tydliga tecken på att utländska myndigheter eller andra aktörer har hjälpt olagliga invandrare att ta sig till Finland, bland annat tack vare inlägg på sociala media. Hittills har ryska gränsmyndigheterna inte släppt dessa vidare till vår gräns om de inte haft tillräckliga resehandlingar.

För att säkerställa säkerheten vid gränsen fattade regeringen i torsdags beslutet om att fyra gränsövergångar vid östgränsen stängs från och med natten mellan fredag och lördag. Enligt beslutet kommer gränsövergångarna i Imatra, Niirala, Nuijamaa och Vaalimaa stängas fram till den 18 februari. I nuläget en nödvändig åtgärd.

Asylansökningar kommer fortfarande att tas emot vid gränsövergångarna i Salla och Vartius i Kajanaland. Det är därmed inte fråga om en stramare invandringspolitik utan ett svar på maskinerade åtgärder från Ryssland.

Läget är spänt med inte farligt. Beslutet bygger på att trygga säkerheten och är en tydlig signal till öst. Det är ändå viktigt att regelbundet se över beslutet mot bakgrunden av hur situationen utvecklas. Ifall fler beslut behöver tas är Finland redo för det.

Att stänga gränser är inte lätt, det såg vi under coronatiden, men då var förstås utgångsläget ett helt annat. Att stänga och hålla dem stängda ska göras enbart då det är nödvändigt. Vi vet också att det har kringeffekter bland annat gällande människorelationer och ekonomi.

Egentligen var det väntat att vi skulle se liknande drag, som ett led i att vi gick med i försvarsalliansen Nato. Sen vi inledde ansökningsprocessen till Nato våren 2022 har vi sett en del hybridattacker och vi kommer att se fler. Då gäller det att agera lugnt men bestämt. 

Vi ska komma ihåg att Finland nog är ett av de länder som är bäst förberett i en krissituation och jag litar på våra myndigheters omdöme.

Säkerheten är otroligt viktig men bland annat vi i Österbotten, som har en gedigen erfarenhet av integration, vet att det är viktigt att möjligheten att ansöka om asyl fortsätter. Därför är det viktigt att inte alla gränser stängs så att vi kan få arbetskraftsrelaterad invandring som många företag suktar efter. 

Personer som söker efter asyl befinner sig ofta i en mycket sårbar position och deras skydd måste kunna garanteras. Det är viktigt att Finland håller fast vid de mänskliga rättigheterna och de internationella avtal Finland ingått. Därmed är statsrådets beslut befogat med tanke på det nuvarande läget samtidigt som beslutet också säkerställer de mänskliga rättigheterna. Förhoppningsvis leder beslutet till att läget vid gränsen normaliseras inom kort.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00