Att simma med krokodiler

11.05.2023 kl. 05:43
Regeringsförhandlingarna har nu pågått drygt en vecka och det är mycket känslor och tankar som väckts både innan och under förhandlingarna. På Ständerhuset finns hela tiden en viss spänning i luften även om stämningen är god

Huset är fyllt av förväntansfulla förhandlare och media som noga följer med vart förhandlingarna leder. Sakkunnigas utlåtanden varvas med politiska övertygelser.

 

Jag vill starkt poängtera att SFP inte gett vika för sina värderingar genom att tacka ja till regeringssonderarens inbjudan till Ständerhuset. Vi svarade på regeringssonderarens frågor i enlighet med våra värderingar och kommer under förhandlingarna fortsättningsvis att lyfta fram och jobba för dem. SFP är ett liberalt och borgerligt parti som jobbar på alla plan för ett stabilt, modernt Finland som värnar om individens frihet och allas lika värde.

 

Det är ingen hemlighet att åsikterna hos de förhandlande parterna i Ständerhuset i vissa frågor står långt ifrån varandra. När det gäller frågor om EU, klimat och invandring vet vi alla att åsikterna går isär. SFP vill se ett Finland som följer och respekterar internationella avtal, grund- och mänskliga rättigheter och människovärdet, något som inte är en självklarhet i alla partier.

Vi vill också att man ska få den vård man behöver, att barn och unga får en kvalitativ utbildning, att företagen ges förutsättningar att verka, investera och växa, att jobb alltid ska löna sig och att vår inhemska matproduktion tryggas och kan utvecklas. Här råder det en större samstämmighet mellan partierna även om synsätten kan variera.

 

Som det brukar sägas inom SFP-kretsar; ”vill man bo vid flodstranden måste man lära sig att simma med krokodilerna”. Det här lyfter inte bara fram den starka pragmatism som finns i partiet utan också realismen i att ett litet parti måste anpassa sig för att överleva.

Vi får inte glömma att det för ett parti som SFP är i regeringen som man har möjligheter att påverka. De senaste fyra åren har påmint om hur viktigt det är att ha direkt kontakt till regeringen och till specialmedarbetare. Att redan i lagberedningsskedet lyfta fram viktiga synpunkter eller påvisa konsekvenser. De här möjligheterna garanteras om man sitter med i regeringen. Det är där man ges bättre möjligheter att lyfta upp det man tycker att är viktigt och bromsa icke önskvärda beslut.

Men vägen till regeringen är lång. Under förhandlingarnas gång kommer alla att få ge vika på något för att uppnå sina mål i andra frågor. Ingen kommer att få allt de vill ha och alla måste ge vika på någon punkt. Det här gäller alla partier. Och det här gällde minsann också för fyra år sedan.

Förhandlingarna är än så långe bara i inledningsfasen och det är många och långa diskussioner som ännu ska föras innan ett regeringsprogram ligger på bordet. Vi har varit tydliga med att det är det slutliga förhandlingsresultatet som avgör ifall SFP går med i regeringen eller inte. Förhandlingsresultatet ska ses som en helhet.

 

Så visst är det nu spännande dagar och veckor på gång. Det gäller både de politiskt intresserade och Eurovisionsfantaster. Bilder av Ständerhuset varvas av bilder på en grällgrön bolero i våra olika medier. Precis som förhandlingarna i Ständerhuset delar åsikter delar även Finlands bidrag i Eurovisionen åsikterna. Men oberoende av vilken åsikt man är och vilket läger man tillhör är ju önskan om slutresultatet det samma – att det går så bra som möjligt för Finland. Det är det här vi måste fokusera på och jobba för. Även om det kräver att vi simmar med krokodilerna.

 

Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15