Ett litet stort parti

23.04.2023 kl. 05:48
Den nya riksdagen har snart suttit i ett par veckors tid. Jag är ödmjukt glad och tacksam för det fortsatta förtroendet som ni österbottningar gav mig. Riksdagskandidaters och ledamöters förtroende prövas, skämtsamt sagt genom offentliga samarbetsförhandlingar, och ingen kan stå säker innan varje röst räknats.

Det mesta tyder på att en utmanande period väntar. Tillsammans med mina kollegor är vi väl förberedda på det. För egen del kommer jag att fortsätta arbeta för hela Österbottens bästa med hjälp av de nätverk jag skapat under de gångna fyra åren.

Det ligger alltid en spänning i luften då en ny riksdagsperiod kör i gång. Dels hos ledamöter som är förväntansfulla inför vilka partier som blir kallade till regeringsförhandlingarna, dels hos olika intresseorganisationer som gärna vill träffas och föra fram sina budskap till regeringsprogrammet. Även jag har träffat flera intressenter och hört deras tankar kring vad som borde ingå i det kommande regeringsprogrammet.

Det har säkerligen inte undgått någon att SFP har en central position i den kommande regeringsbildningen. Samlingspartiets Orpo behöver SFP för att kunna bilda en borgerlig regering ifall Centern håller fast vid sina ord. Det påvisar tydligt att också ett litet parti, som vi i SFP, kan ha en stor inverkan på hela den nationella politiken.

I SFP:s svar till regeringssonderarens frågor framkommer flertalet väsentliga aspekter för hur vi ska kunna skapa ett framgångsrikt Finland. I svaren lyfte vi bland annat fram, förutom självklarheten att svenskans ställning inte får försvagas, vikten av en ökad arbetskraftsinvarning, en hållbar ekonomi och fortsatta satsningar på utbildningens kvalitet. För att kunna driva dessa frågor behöver man också vara en del av regeringen. Därför ser jag det som otroligt viktigt att SFP är med i regeringen oavsett konstellation. Vi minns hur vi hade det i Österbotten under Sipiläs regerings tid.

Samtidigt handlar regeringsmedverkan om regeringsprogrammet. Precis som partiordförande Anna-Maja Henriksson sagt, kommer SFP inte att gå med i en regering som driver sannfinländsk politik. I regeringsförhandlingar är det ändå klart att alla partier behöver kompromissa för att tillsammans kunna enas om ett regeringsprogram. Programmet eller regeringsmedverkan är med andra ord inte givet förrän allting är färdigt förhandlat.

SFP har en stark tradition att vara en brobyggare och ett parti som alltid letar efter gemensamma kompromisser. Det är jag säker på att vi kommer att vara också den här gången.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00