Rehn-Kivi tackar för sin tid i riksdagen

23.03.2023 kl. 16:39
Idag har riksdagen hållit sitt sista plenum för den här valperioden. Dagens festplenum blir samtidigt det sista för riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (SFP), som inte ställer upp i riksdagsvalet. 

Rehn-Kivi konstaterar med en lättnad att det nu kommer att finnas mera tid för annat men samtidigt är det med vemod som hon lämnar riksdagen.
– Den här perioden har varit alldeles exceptionell ur många synvinklar och jag är ödmjukt tacksam för att ha fått vara med och behandla stora reformer och göra historiska beslut. Då jag nu tittar i backspegeln kan jag konstatera att även om arbetet många gånger har varit tungt och jobbigt skulle jag inte byta ut en dag, säger Rehn-Kivi.
 
Rehn-Kivi har varit medlem i social- och hälsovårdsutskottet och i underrättelsetillsynsutskottet samt ersättare i finansutskottet och medlem i dess trafik- och kommun- och hälsodelegationer. Under förra perioden var hon också medlem i arbetslivs- och jämställdhetsutskottet.
 
– Jag har via mina till innehållet mycket olika utskottsuppdrag fått en bred helhetsbild av arbetet i riksdagen. Den största arbetsmängden har ändå funnits i social- och hälsovårdsutskottet med stora reformer som den historiska vårdreformen, familjeledighetsreformen, viktiga lagpaket kring äldreomsorgen och på slutrakan den efterlängtade funktionshinderservicelagen. Allt detta blandat med otaliga oförutsedda lagändringar på grund av coronapandemin. Jag är glad över att ha fått sätta spår i lagar som också på ett personligt plan är meningsfulla och viktiga, säger Rehn-Kivi.
 
Rehn-Kivi vill ge en eloge åt riksdagens tjänstemän för deras otroliga sakkunskap och det stora arbete de gör och till hela personalen ett stort tack för vänlighet och hjälpvilja. Som arkitekt har Rehn-Kivi även ett särskilt förhållande till det arkitektoniskt vackra riksdagshuset.
– Det har varit otroligt fint att få jobba i en så fin miljö med duktiga och trevliga arbetskamrater. Jag vill tacka alla kolleger både inom den egna gruppen och över partigränserna. Det är ett värdefullt arbete som görs i riksdagen och jag vill önska lycka till för alla dem som fortsätter med detta viktiga jobb för ett ännu bättre Finland. Själv ser jag fram emot att nu fullt ut kunna koncentrera mig på de förtroendeuppdrag jag har inom välfärdsområdet och i Grankulla och få tid över för mina fyra barnbarn, avslutar Rehn-Kivi. 

Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00