Rehn-Kivi tackar för sin tid i riksdagen

23.03.2023 kl. 16:39
Idag har riksdagen hållit sitt sista plenum för den här valperioden. Dagens festplenum blir samtidigt det sista för riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (SFP), som inte ställer upp i riksdagsvalet. 

Rehn-Kivi konstaterar med en lättnad att det nu kommer att finnas mera tid för annat men samtidigt är det med vemod som hon lämnar riksdagen.
– Den här perioden har varit alldeles exceptionell ur många synvinklar och jag är ödmjukt tacksam för att ha fått vara med och behandla stora reformer och göra historiska beslut. Då jag nu tittar i backspegeln kan jag konstatera att även om arbetet många gånger har varit tungt och jobbigt skulle jag inte byta ut en dag, säger Rehn-Kivi.
 
Rehn-Kivi har varit medlem i social- och hälsovårdsutskottet och i underrättelsetillsynsutskottet samt ersättare i finansutskottet och medlem i dess trafik- och kommun- och hälsodelegationer. Under förra perioden var hon också medlem i arbetslivs- och jämställdhetsutskottet.
 
– Jag har via mina till innehållet mycket olika utskottsuppdrag fått en bred helhetsbild av arbetet i riksdagen. Den största arbetsmängden har ändå funnits i social- och hälsovårdsutskottet med stora reformer som den historiska vårdreformen, familjeledighetsreformen, viktiga lagpaket kring äldreomsorgen och på slutrakan den efterlängtade funktionshinderservicelagen. Allt detta blandat med otaliga oförutsedda lagändringar på grund av coronapandemin. Jag är glad över att ha fått sätta spår i lagar som också på ett personligt plan är meningsfulla och viktiga, säger Rehn-Kivi.
 
Rehn-Kivi vill ge en eloge åt riksdagens tjänstemän för deras otroliga sakkunskap och det stora arbete de gör och till hela personalen ett stort tack för vänlighet och hjälpvilja. Som arkitekt har Rehn-Kivi även ett särskilt förhållande till det arkitektoniskt vackra riksdagshuset.
– Det har varit otroligt fint att få jobba i en så fin miljö med duktiga och trevliga arbetskamrater. Jag vill tacka alla kolleger både inom den egna gruppen och över partigränserna. Det är ett värdefullt arbete som görs i riksdagen och jag vill önska lycka till för alla dem som fortsätter med detta viktiga jobb för ett ännu bättre Finland. Själv ser jag fram emot att nu fullt ut kunna koncentrera mig på de förtroendeuppdrag jag har inom välfärdsområdet och i Grankulla och få tid över för mina fyra barnbarn, avslutar Rehn-Kivi. 

Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15