Finland har nu gjort sitt. Dags för Turkiet och Ungern att följa efter

01.03.2023 kl. 14:27

- Vi är inte i mål ännu, men det här är ett steg framåt, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande Andes Adlercreutz när riksdagen ratificierade Nato- medlemskapet idag. Han syftar på att Ungern och Turkiet fortfarande inte ratificerat Finlands medlemskap i Nato. 

 
-Nu har denna riksdag som initierade processen gjort sitt. Nu är det upp till Ungern och Turkiet att se sitt ansvar och skjuta inrikespolitiken åt sidan. Sverige och Finland stärker Nato, vårt medlemskap gör hela Europa tryggare. Det är dags att få ratificeringen i mål så att vi kan gå in i Nato jämsides och samtidigt.
 
Adlercreutz säger att Natomedlemskapet på bästa möjliga vis garanterar att alla kan leva i trygghet i Finland.  SFP har länge förespråkat ett finländskt Natomedlemskap, också då det var en impopulär åsikt. 
 
- Länge fick vi vara rätt ensamma i den här diskussionen. Så sent som 2018 var Torvalds den enda presidentkandidaten som flaggade för ett medlemskap. I slutet av 2021 efterlyste jag att vi inleder en medlemskapsprocess och nu ett drygt år senare är det verklighet. Opinionen svängde snabbt och väl så. Den bistra verkligheten runtomkring oss åstadkom en kursförändring, säger Adlercreutz.
 
Adlercreutz betonar, att Finland fortsättningsvis kommer att fatta beslut om sitt eget försvar, men att det är viktigt att vi är en aktiv och konstruktiv aktör i Nato.
 
- Grunden för vårt försvar kommer också i framtiden att basera sig på våra egna styrkor. Det är rätt och riktigt. Men när vi väl är medlemmar så har vi stöd av de övriga i koalitionen. Vi går in i Nato med jämlika rättigheter och jämlika förpliktelser. Våra garnisoner blir nu Nato garnisoner. Samtidigt är det bra att erkänna, att vi knappast kommer att ha permanenta utländska styrkor i Finland helt enkelt för att vi har så bra förmågor själva, säger Adlercreutz.
 
Natomedlemmar förväntas lägga två procent av landets BNP på försvarsutgifter. Redan idag ligger vi över den siffran.
 
- Rysslands anfall mot Ukraina visar att vi länge tänkt rätt. Nu gäller det att hålla tag i insikten om att ett trovärdigt försvar är viktigt. Vi bör hålla fast vid en nivå på minst 2% av BNP för våra försvarsutgifter. 
Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Gruppanförande 11.5

Gruppanförande om energipaketet och kärnkraften
12.05.2010 kl. 10:35

Energidebatt i riksdagen

Riksdagen debatterar i dag ett för finländska förhållanden gigantiskt energipaket.
12.05.2010 kl. 09:05

Gruppanförande 28.4

Gruppanförande i debatten om interpellationen om Reumasjukhusets konkurs
28.04.2010 kl. 16:45

Gruppanförande 27.4.2010

Gruppanförande i responsdebatten om statsrådets landsbygdspolitiska redogörelse
28.04.2010 kl. 14:20

Gruppanförande 14.4

Gruppanförande i debatten om statsrådets redogörelse om livsmedelssäkerheten
15.04.2010 kl. 14:30

Gruppanförande 13.4

Gruppanförande i debatten om statsrådets redogörelse om ramar för statsfinanserna
13.04.2010 kl. 16:25

Gruppanförande 8.4

Gruppanförande i responsdebatten om regeringens redogörelse om läget i Afganistan och Finlands deltagande i ISAF-operationen
09.04.2010 kl. 09:25