Hög självförsörjning viktig beredskapsförmåga

19.02.2023 kl. 10:38
En hög självförsörjning av inhemska råvaror är en viktig del av vår försörjningsberedskap

Idag ligger den inhemska andelen av livsmedelsförsörjningen på 80 procent vilket är tillräckligt. Minister Thomas Blomqvist påminner om att  fortsatt arbete behövs för att jordbruket ska kunna fylla sin centrala uppgift och förse oss med mat under alla omständigheter nu och i framtiden.

– Rysslands anfallskrig i Ukraina gjorde oss mer medvetna om vikten av en fungerande inhemsk livsmedelsproduktion. Finlands försörjningsberedskap är globalt sett väldigt god. Vi bör intensifiera det nordiska samarbetet så att vi kan garantera att norden som helhet har en stark resiliens. Det är i våras allas intresse, säger minister för nordiskt samarbete Thomas Blomqvist

Det oroliga världsläget och de dramatiskt höga el- och gödselkostnaderna har satt press på lantbruket vilket har direkta följder på försörjningsberedskapen.

– Jordbruket genomgår en aldrig tidigare skådad lönsamhetskris och regeringen riktade ett extra lantbruksstöd i den senaste tilläggsbudgeten för att lätta på lantbrukets nöd. Många gårdar lider idag av de höga kostnaderna och många har varit tvungna att sluta med sin verksamhet. Så kan vi inte ha det. Tillgången till livsmedel vid kriser hänger på våra inhemska gårdar. Utan råvaror blir de tomt i butikerna, säger Blomqvist.

SFP vill att man ser över hela produktionskedjan och granskar den relevanta lagstiftningen för att ta fram lösningar som säkerställer framtiden för våra producenter. Jordbruket är centralt för Finlands försörjningsberedskap.

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00