Nu blir det fler undervisningstimmar i svenska 

19.01.2023 kl. 14:58
Statsrådet har idag godkänt en förordning om mera undervisning i det andra inhemska språket.

Från och med hösten 2024 utökas undervisningen i B1-språk med en årsveckotimme i åk 7–9. Svenska folkpartiets ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson gläds över att SFP:s långsiktiga mål nu blir verklighet.


-SFP har länge fört fram vikten av fler undervisningstimmar i svenska, och aktivt drivit frågan i regeringen. Nu ger det resultat. Tidigareläggningen av tidpunkten för inledande av B1-språket till klass 6 i stället för klass 7 år 2016 ledde i finskspråkiga skolor i praktiken till att antalet veckotimmar i svenska minskade i årskurserna 7–9, eftersom undervisningstimmarna delades upp på fyra årskurser istället för tre, säger Henriksson.

Den timme som nu läggs till placeras i åk 7. Fördelningen av årsveckotimmar blir då enligt följande: 2 årsveckotimmar i åk 7 och totalt 3 årsveckotimmar i åk 8–9.

Henriksson betonar att ett tvåspråkigt Finland ligger i hela landets intresse.

–Svenskalärarna i finskspråkiga skolor har också understrukit behovet av fler veckotimmar i svenska för årskurserna 6–9 under en längre tid. Det nordiska samarbetet är otroligt viktigt för Finland. I och med Finlands och Sveriges Nato-medlemskap blir det ännu mera konkret, och därmed blir också svenskan allt viktigare för Finland. SFP kommer alltid att stå upp för det svenska språket och driva konkreta satsningar på tvåspråkigheten i Finland, säger Henriksson.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00