Glädjande beslut för Västnyland och hela Finland

03.01.2023 kl. 19:55

– Det är många bitar som faller på plats och många politiska beslut som ligger som grund då det norska bolaget Blastr Green Steel aviserar att de kommer att göra en mångmiljardsinvestering på klimatsmart stål i Finland och Ingå, säger Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

– Dels har vi i Finland i många år verkat för att utveckla en så mångsidig, modern och klimatvänlig energiproduktion som möjligt. Ungefär 90 procent av elenergin är utsläppsfri och den andelen ökar ständigt. Här har gemensamma satsningar  företag och staten i olika pilotprojekt burit frukt och utvecklat ett mångsidigt kunnande. Riktningen mot nya former av användning av vätgas kommer ytterligare att förstärka den här utvecklingen. Det här är satsningar som också uppmärksammats internationellt och nu bidragit till det här beslutet, framhåller minister Blomqvist.

– Satsningar på utbildning och kunnande är en annan faktor som inverkat på beslutet. I Finland har vi ett stabilt samhälle, kunnig arbetskraft och forskning i ingenjörsvetenskaper och matematisk-naturvetenskapliga ämnen som står på en hög nivå, konstaterar minister Thomas Blomqvist.

– Också de logistiska satsningarna ger nu utdelning. Som enskilda projekt kanske olika infrastrukturprojekt får en tillräcklig uppmärksamhet, men det är ingen tillfällighet att den möjliga etableringen i Ingå sker i knutpunkten av energiledningar, sjövägar och hamn och goda landsvägsförbindelser, säger Thomas Blomqvist.

– De beslut regeringen gjort för att försnabba beslutsprocessen för projekt som främjar den gröna omvandlingen, såväl vad gäller själva myndighetsbesluten som beslut i domstolarna visar nu också sin styrka för att göra ett attraktivare investeringsklimat, konstaterar Blomqvist.

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00