Stilla natt

20.12.2022 kl. 14:59
En av våra allra käraste julpsalmer, Stilla natt, framfördes för första gången för drygt 200 år sedan, på julaftonen 1818, i en liten by i Österrike.

Det berättas att psalmen skapades eftersom mössen hade bitit sönder orgelbälgen så att inte alla toner gick att spela och därmed inte heller de vanliga julpsalmerna. Kantorn hade då snabbt löst situationen genom att komponera en ny psalmmelodi som gick att spela på orgeln.

Det må vara hur som helst med sanningshalten i berättelsen, men jag tycker ändå att det är en bra beskrivning över hur vi mänskor kan vända en utmanande och svår situation till någonting som i det långa loppet visar sig vara gott och hållbart.

Utmanande och svåra situationer har det minsann funnits under det gångna året och i regeringen har vi fått försöka göra det bästa av situationen och hitta lösningar som för utvecklingen i rätt riktning mot en bättre framtid.

Det allt överskuggande är naturligtvis Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina och dess följder. Bokstavligen över en natt ändrades det säkerhetspolitiska läget i Europa. Det ledde för Finlands del till att det kanske lite flummigt politiska uttrycket ”Nato-option” konkretiserades och såväl den politiska ledningen som allmänheten snabbt insåg att det är precis nu som optionen ska lösas in. Efter att riksdagen hade godkänt medlemsansökan har regeringen arbetat för högtryck för att ett fullvärdigt medlemskap ska förverkligas så snart som möjligt. Vi har också gjort betydande satsningar på vårt eget försvar och allmänt på vår beredskap så att vi kan trygga landets försörjning i alla lägen.  Sist men inte minst har vi gett stora materiella stödpaket till Ukraina och ukrainarna som i allt kallare och svårare vinterförhållanden kämpar för sin frihet och samtidigt för hela den västerländska världsordningen och därmed också för oss.

Den säkerhetspolitiska krisen utvidgade sig snabbt från slagfälten till att föras också med energin som vapen. Europa som helhet har varit alltför starkt beroende av rysk fossil energi och framför allt Mellaneuropa har byggt upp hela sin energiförsörjning på rysk gas. I Finland har vi en ganska välbalanserad och mångsidig energipalett med olika energikällor, men speciellt de rusande energikostnaderna har stor inverkan på hushållen och företagen också här. I regeringen har vi beslutat om stödåtgärder genom att sänka momsen på el och skapa ett avdragssystem för hushållens elkostnader alternativt ett stödsystem för de som drabbas av oskäligt höga elräkningar i vinter. Det har ändå visat sig att det här inte räcker till och därför bereder vi ytterligare åtgärder för att trygga att alla kan hålla sina hem varma i vinter.

Jag vill, önska alla läsare en riktigt god jul och ett gott nytt år. Nu när julsångerna ljuder i kyrkor och hemmen, är det dags att varva ner, umgås med familjen och släkten och att se framåt mot ett förhoppningsvis bättre år. Som det sägs i inledningen till den gamla julpsalmens sista strof ” Stilla natt, heliga natt! Mörkret flyr, dagen gryr.”

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15

Revisionsutskottets betänkande om informationsstyrning inom social- och hälsovården

Den första juni ifjol trädde lagändringen som innebär att revisionsutskottets uppdrag finns upptaget i grundlagen ikraft. Revisionsutskottets roll och arbete är viktigt. Att riksdagen har ett eget organ som på en allmän nivå övervakar användningen av statsfinanserna och kan påtala brister samt lyfta upp frågor till diskussion stärker riksdagens roll som det ledande statsorganet. Gällande just denna diskussion är det bara synd att såväl tidpunkt som tema sammanfaller med interpellationen vi diskuterade i tisdags.
16.10.2008 kl. 17:45

Remissdebatt om statsrådets innovationspolitiska redogörelse

Innovationspolitik är ett relativt abstrakt tema – och jag är inte helt säker på om redogörelsen som sådan lyckas räta ut alla frågetecken, eftersom de konkreta angreppssätten och åtgärderna emellanåt förblir aningen ogripbara. Detta berör alla teman som man spontant anser borde finnas med i innovationspolitiken: Utvecklingen och forskningen som en bas att stå på, behovet av finansiering och riskfinansiering, behovet av kunnande, kompetens och företagande samt de utmaningar som globaliseringen medför. Att på ett framgångsrikt sätt genomföra de förslag som statsrådet framför i redogörelsen kräver en väl genomtänkt och konkret verkställighetsplan som är förankrad i både budget och rambudget.
15.10.2008 kl. 16:15

Interpellationsdebatt om en hygglig nivå på primärvården

Att oppositionen väljer att interpellera just nu är ingen slump – vi har ju kommunalval om dryga två veckor. Men att diskutera primärhälsovården, som är en av de viktigaste kommunala serviceformerna, passar Svenska riksdagsgruppen alldeles utmärkt. Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
14.10.2008 kl. 15:15