Goda nyheter för Sydösterbotten

17.12.2022 kl. 10:54
Vi närmar oss jul. Det betyder att riksdagen behandlar budgeten för nästa år och fattar beslut om riksdagens s.k. julklappspengar.

Det är roligt att kunna konstatera att det i år innebar flera goda nyheter för Sydösterbotten. För mindre vägprojekt i Österbotten beviljades sammanlagt cirka 950 000 euro av vilket över hälften, 550 000 euro, går till två vägprojekt i Sydösterbotten. Vettmossvägen i Närpes och Uttermossavägen i Kristinestad kan nu restaureras tack vare dessa anslag.

Som regeringsparti har SFP större möjlighet att påverka fördelningen än partierna i opposition. Den lokala kännedom vår riksdagsgrupps ledamöter besitter om förhållandena i olika delar av Vasa valkrets betyder också mycket. Allt som allt har vi den här regeringsperioden fått finansiering till flera viktiga ändamål i Österbotten.

Också för Kaskö har vi goda nyheter. EU:s transportnätverk (TEN-T) har varit på tapeten en längre tid. Hamnarna i Jakobstad och Kaskö har båda riskerat att förlora sin nuvarande status i nätverket, enligt EU-kommissionens ursprungliga förslag. Regeringen slog i våras fast att Finland ska jobba för att samtliga nuvarande hamnar behåller sin status i EU:s nätverk. Något jag och SFP målmedvetet jobbat för. Finland lever av exporten och hamnarna är livsviktiga för hela Finlands ekonomi och konkurrenskraft. Efter att EU:s trafikministrar förra veckan godkände en allmän riktlinje om förslaget till TEN-T-förordning, ser det nu bra ut för Kaskö hamn, som ser ut att kvarstå i nätverket. Däremot är läget för Jakobstads hamn ett annat, och det kan vi inte acceptera.

I onsdags besökte jag Stockholm. På programmet stod bland annat en träff med min goda vän och kollega Annie Lööf, som nu kommer att avgå som Centerpartiets i Sverige ordförande. Vi har haft ett utmärkt samarbete, och hade tät kontakt i våras då det gällde processen kring Finlands och Sveriges Nato-ansökan.

Besöket blev också minnesvärt på så sätt att SFP nu etablerat sig i Stockholm. Jag hade den stora glädjen att under SFP:s traditionella och välbesökta julmingel kunna berätta att vi nu grundat den nya lokalavdelningen, SFP i Stockholm. Många finländare bosatta där var på plats. Bland dem också ett flertal österbottningar. För SFP är det viktigt att upprätthålla kontakten till de finländare som bor i Sverige och vi har därför under en längre tid ordnat tillfällen i Stockholm för att träffas i finlandssvenska tecken. Nu tog vi följande, historiska steg i och med den nya föreningen. Nyheten mottogs mycket positivt. Många som bor utomlands är intresserade av vad som händer i fosterlandet och vill även vara delaktiga i den finländska politiska diskussionen. Nu kan SFP erbjuda en kontaktyta och ett forum för de finländare som bor i Sverige.

De senaste veckorna har varit oerhört jobbiga för regeringen. Centern har prövat allas tålamod med sin soloåkning gällande naturvårdslagen där man struntade i gemensamma spelregler och istället gjorde gemensam sak med oppositionen. Så kan man bara inte gå tillväga. För regeringsarbetet är det grundläggande att det finns förtroende för varandra.

Men nu vet samtliga partiledare och riksdagsgrupper vad som gäller. Sker det ännu ett brott mot spelreglerna, så är det slutet för den sittande regeringen. Min förhoppning är att alla nu koncentrerar sig på att tillsammans jobba fram lösningar på de utmaningar vi har med stigande elpriser och inflation. Det förtjänar medborgarna.

Slutligen vill jag önska alla er läsare en riktigt god jul.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00