Julklappspengar till vägar, broar, rondeller och skärgårdshavet!

13.12.2022 kl. 10:09
Idag blev det klart att det beviljas så kallade julklappspengar till flera olika vägförbättringsprojekt på Kimitoön och i Pargas. Riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP) är mycket nöjd med förhandlingsresultatet.

– Finnuddsvägen på Kimitoön beviljas nu 110 000 euro för ny asfalt. Vägen är i dåligt skick och behöver åtgärdas. Utan SFP:s initiativ till julklappspengar för det här ändamålet skulle vägavsnittet helt blivit utan finansiering nu. Med den här potten kan man inleda asfalteringsarbetet, säger Bergqvist. 


Cykelvägen mellan Prostvik och Nagu centrum beviljas 800 000 euro.

– Det här var ett projekt som alla regeringspartier bidrog till. Ifjol beviljades planeringspengar på SFP:s initiativ och nu är jag glad över att cykelvägen fördes fram som en gemensam prioritering. Varje sommar ser vi farliga situationer längs den livligt trafikerade skärgårdens ringväg. Cykelvägen är ytterst viktig för att öka trafiksäkerheten och främja cykelturismens attraktivitet, säger Bergqvist.

Ett annat vägförbättringsprojekt som är väsentligt med tanke på trafiksäkerheten är planeringspengarna på 250 000 euro som nu beviljas för rondellen och bron på Skärgårdsvägen vid Pargas centrum, vid den så kallade Reimari-korsningen. Samtidigt som en ny rondell planeras så planerar man även bron som går över sundet. 

– Planeringen av en rondell till Reimari-korsningen är viktig med tanke på trafikens smidighet. Trafiken stockar ofta till i den här korsningen, speciellt vid rusningstider. Med tanke på andra satsningar, så som Havis-projektet i Pargas, är det bra att rondellen redan nu kan planeras. Eftersom rondellen kommer så nära bron över sundet så är det också logiskt att sätta planeringen av bron med i samma projekt, säger Bergqvist. 

För att förbättra Skärgårdshavets tillstånd beviljas 150 000 euro. Skärgårdshavet är Finlands enda återstående hot spot område på listan som Kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö (HELCOM) upprätthåller. En av många åtgärder för att få området struket från listan är jordbrukets färdplan för Skärgårdshavets avrinningsområde. Färdplanen anger åtgärder som är betydande för vattenskyddet och julklappspengarna som nu beviljas går till att försnabba dessa åtgärder. 

– Syftet är att identifiera de effektivaste åtgärderna i samförstånd med jordbrukarna på avrinningsområdet. Att förbättra Skärgårdshavets välmående är i allas intresse men det är viktigt att åtgärderna planeras med input från dem som ska anpassa sin verksamhet, säger Bergqvist.
Bergqvist gläder sig även över byggpengarna på 700 000 euro som beviljas för byggandet av en rondell i Sagu. Ifjol beviljades planeringspengar och nu kan förverkligandet inledas. Också Finlands Yrkesfiskarförbund beviljades 100 000 euro.

Riksdagens finansutskott godkände idag sitt betänkande om nästa års statsbudget. Samtidigt har utskottet bestämt om fördelningen av de så kallade julklappspengarna, en extra budgetpott på cirka 50 miljoner euro som riktas till olika ändamål som anses viktiga.

 
Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35