I osäkra tider krävs stabilitet och trovärdighet

11.12.2022 kl. 10:55
Riksdagens och även regeringens mandatperiod lider mot sitt slut. Vi har upplevt en av historiens mest speciella mandatperioder med bland annat coronan och det pågående kriget i Europa

Dessa har lett till ett nytt sätt att leva men även till stora beslut som det inte tidigare skulle ha funnits politisk samsyn kring, till exempel ansökan om Natomedlemskap. Samtidigt har enormt stora beslut gjorts kring social- och hälsovården och utbildningen under perioden, vilka nu lämnat en bit i skymundan. Dessa kommer att påverka oss i årtionden framöver.

I jämförelse har Finland klarat sig bra under kriserna. Det grymma krigets ekonomiska och sociala effekter har nu lett till en större osäkerhet, både i den nationella och den internationella politiken.

Den forna rikskanslern Otto von Bismarck lär i tiderna myntat uttrycket ”politik är de möjligas konst” medan Tjeckiens tidigare president Vaclav Havel nyanserat det lite med ”Politik är inte bara de möjligas konst. Det måste också vara det omöjligas konst”.

Känns som vi har använt oss av alla dessa begrepp på den nationella arenan under hösten. Det har knappast undgått någon att konflikterna i regeringen har varit många under hösten. Hit hör bland annat sametingslagen, strejkrätten, EU:s förordning om restaurering av naturen och nu senast naturvårdslagen, där Centern valde att gå emot regeringens interna spelregler. Även för mitt parti är markägarfrågorna viktiga och som bakgrund så kvitterade Centerns ministrar de känsliga paragraferna i naturvårdslagen i regeringens interna förhandlingar innan SFP.

Politik, och speciellt att vara i regeringen, är att göra kompromisser. Väldigt få partier får allt de vill och i mera känsliga och värdeladdade politiska frågor kan en del politiska kompromisser vara svåra att omfatta för ledamöter i flera regeringspartier. Som en del av regeringen bär man ändå sitt ansvar. Det är en del av spelreglerna och här ska man vara jämlik mellan partierna.

Statsminister Sanna Marin signalerade i veckan tydligt att det inte finns utrymme för fler snedsteg. Ett nytt sådant av något av regeringspartierna innebär det samtidigt ett slut på denna regerings saga. En regering som gjort mycket i tuffa tider.

En fungerande regering behövs i kristider men även med tanke på nästa års budget, inklusive de så kallade julklappspengarna, och stödet till det krisdrabbade jordbruket. De senaste veckornas utspel har inte skapat bättre förutsättningar för jordbrukspaketet, som jag personligen ser som mycket viktigt.

Mycket av problemen på senaste tid hänger också ihop med de låga gallupsiffrorna för Centern. Det började redan i oktober då siffrorna började peka drastiskt nedåt. Den här veckan mättes Centerns lägsta stöd i historien, 9 procent. Speciellt kvinnor i arbetsför ålder lämnar partiet. Man vill ha långsiktighet, trovärdighet och kontinuitet i politiken framom förhastade beslut och framför allt inga bråk.

Jag har förståelse för Centerns frustration men galluparna visar tecken på att samarbete också i svåra stunder förespråkas. Det behöver vi för att kunna säkerställa de bästa förutsättningarna för finländarna den inkommande vintern som vi vet blir synnerligen tuff såväl ekonomiskt som socialt.

Nu krävs ödmjukhet, värme och att vi ser varandra - speciellt dem som har det tuff.

Jag önskar alla en riktigt avkopplande julhelg och ett friskt nytt år 2023.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00