Kan en kris vara bra?

13.11.2022 kl. 07:19
Visst känns det emellanåt som att den ena krisen avlöser den andra. Corona, Rysslands anfall mot Ukraina, Nato-frågan,energikris, protester världen över och en stigande inflation. Listan kan tyvärr göras lång.

Om det inte direkt är en kris det är fråga om är det stora frågor samhället fått lov att ta ställning till – den ena efter den andra. Det finns en ständig oro i samhället och sätter man på nyheterna är det sällan något positivt. Att situationen kan kännas jobbig är en självklarhet, det får den också göra, men det finns även mycket vi kan ta lärdom av. Det finns de som lever mitt i ett helvete, medan vi – lyckligtvis nog - lever i dyningarna av detta.

Före corona var hybridtillställningar och distansdagar inget vanligt förekommande fenomen. Nu är det en del av vardagen. Det har visat sig att vi finländare också kan anpassa oss då en kris slår till. Elkonsumtionen under de två senaste månaderna visar att vi har lyckats sänka vår elförbrukning med nästan 14 procent jämfört med för ett år sedan. Den här prestationen har överraskat och visat på att det visst går att minska elförbrukningen. Folk har snabbt tagit till sig nya vanor. Också hemma hos oss har sänkt innetemperatur lett till att tofflorna är i flitigare bruk än tidigare, vedförrådet har fyllts på och varmare täcken har grävts fram. De senaste månaderna har för många visat att det går att minska elförbrukningen utan att ge alltför mycket avkall på vardagens bekvämligheter.

Ett liknande fenomen hoppas jag att vi kunde åstadkomma också när det gäller mat. Det finns vissa signaler på att matsvinnet till en viss del minskat och att man blivit bättre på att ta tillvara de råvaror man köper. Det här möjliggör också det att vi kan välja inhemska ansvarsfullt producerade livsmedel framom billigare utländska alternativ som producerats på ett ofta mindre hållbart sätt. Att satsa på ansvarsfullt producerade råvaror och ta tillvara hela produkten är inte bara ekonomiskt vettigt utan också ett förnuftigt sätt att använda livsmedel.

Också när det gäller snabbmodet och klädkonsumtion ser vi tydliga tecken på en mer miljömedvetenhet både inom klädproduktionen och klädanvändningen. Också här råder tankegångar kring hållbarhet och cirkulär ekonomi. Något som också bidrar till att på ett bättre sätt använda de resurser vi har och speciellt också naturresurser.

Minskad elförbrukning, minskat matsvinn och cirkulär ekonomi är väldigt bra och förnuftiga fenomen, som påvisar att vi egentligen tidigare slösat med de resurser som finns. Men förändringar sker sällan av sig själv. Det måste alltid finnas en motivation och en orsak då man ska få till stånd en förändring. För en del är det värderingar som styr ens val, men för väldigt många är det sist och slutligen ändå den ekonomiska nyttan som lockar allra mest. Pengar är fortfarande ett synnerligen konkret mått som enkelt går att mäta. Och mätbara mål är ofta en väldigt viktig faktor i ett förändringsarbete.

Det finns inget ont som inte för med sig något gott. Så även om det känns väldigt mörkt just nu, både då man tittar ut genom fönstret och på skärmen för att se nyheterna, så kan en kris resultera i något gott. Precis som corona ledde till ett digitalt jättekliv så kanske den här krisen påminner oss om att använda våra resurser på ett bättre sätt. Ett sätt som både sparar på naturen, men också på sedlarna i vår plånbok. Historien visar att det är de anpassningsbara, flexibla och påhittiga som klarar sig ur nya situationer som föds ur snabba förändringar. Redan nu har vi bevisat att vi har förmågan att klara av snabba förändringar. Så visst kan en kris också ha positiva effekter. Tillsammans klarar vi också de nya utmaningar vi nu står inför.

Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00