Den nordiska vardagen ska vara gränslös!

10.11.2022 kl. 15:33
Regeringen godkände idag (10.11.2022) statsrådets redogörelse om nordiska gränshinder.

Redogörelsen svarar på skrivningen i regeringsprogrammet att Finland vill underlätta rörligheten mellan de nordiska länderna och verkar aktivt för att både avveckla gränshinder och förebygga att de uppstår. Ansvariga ministern, Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, betonar vikten av att kunna avge redogörelsen till riksdagen. 

 

– Genom att belysa gränshinderarbetet och aktuella gränshinder ökar vi kunskapen om gränshinder och arbetet med dem, och kan på så sätt bidra till att stärka gränshinderarbetet och främja att gränshinder löses. Arbetet att avlägsna och förebygga gränshinder gynnar alla och underlättar den nordiska vardagen, oberoende om det gäller att studera, arbeta, driva företag eller bo i ett annat nordiskt land, säger minister Blomqvist.  

Visionen för det nordiska samarbetet är att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030. För att nå integrationsmålet är gränshinderarbetet centralt. 

– Den fria rörligheten har från början varit i kärnan av det nordiska samarbetet. Den gemensamma arbetsmarknaden och passfriheten på 1950-talet lade grunden. Vi var föregångare då och vi ska fortsätta vara föregångare nu, betonar Blomqvist. Gränshinderarbetet är ett konkret sätt att främja den fria rörligheten. Arbetet kan ibland te sig tekniskt, men det är nyckeln till de – bokstavligen – gränslösa möjligheterna inom det nordiska samarbetet. 

Visionen om att vara världens mest hållbara och integrerade region är idag minst lika relevant som då den antogs i augusti 2019. Nuläget har inte bara understrukit behovet av den gröna omställningen – även behovet av integrationen har framkommit tydligt. 

– Det ökade intresset för det nordiska samarbetet gör att det även finns ett momentum för att intensifiera gränshinderarbetet. Det gränsöverskridande samarbetet stärker Norden och en gränslös marknad i Norden innebär stora konkurrensfördelar. För att ta vara på potentialen i det gränsöverskridande samarbete är det viktigt att vi aktivt fortsätter avlägsna och förebygga gränshinder, avslutar Blomqvist. 

Statsrådets redogörelse om nordiska gränshinder går att läsa här.

 
Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Gruppanförande 7.4

Regeringens förslag till tilläggsbudget
07.04.2010 kl. 17:00

Gruppanförande 18.2

Gruppanförande i debatten i anledning av regeringens redogörelse om Afghanistan
19.02.2010 kl. 09:20

Gruppanförande 9.2

Gruppanförande i riksdagsdebatten i anledning av statsministerns meddelande om regeringens politik
09.02.2010 kl. 13:45

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00