När nästintill 75 % av Finlands areal är skog betyder det samtidigt att restaureringsförordningen skulle ha stora konsekvenser för Finland. Regeringen har varit väldigt tydlig med att kostnaderna som förordningen medför ska avsevärt ner och att medlemsstaternas olika utgångslägen ska beaktas. Det samma gäller kompetensfördelningen – regeringen har explicit poängterat att skogspolitik är och ska förbli även i fortsättningen i nationella händer.
– Skogen spelar en viktig roll för vår ekonomi, skapar jobb, exportintäkter, erbjuder rekreation och värdefulla naturupplevelser samtidigt som den utgör en betydande egendomsmassa för finska skogsägare. Skogen har också en viktig uppgift som kolsänka och som ekosystem. Skogen är en livsviktig resurs för oss finländare, som vi absolut bör värna om, säger Norrback.
– För mej är det viktigt att den grundlagstryggade äganderätten alltid respekteras. Exempelvis har de frivilliga Metso och Helmi programmen varit mycket framgångsrika när det kommer till att trygga biologisk mångfald, samtidigt som de respekterat äganderätten, poängterar Norrback.
– Även om restaureringsförordningen i sig har ett gott syfte, så väcker den för mig personligen oro på en del punkter. Jag har dock alltid ansett att det är bättre att sitta med i förhandlingarna när beslut som berör en fattas, än att låsa ut sig. Jag ser inte att Finlands förhandlingsposition blir bättre av att fälla regeringen i ett läge då det är kritiskt att påverka EU-förslaget, säger Norrback.