Fred är något vi måste jobba för

24.10.2022 kl. 11:14
FN:s främsta uppgift är att  bevara världsfreden. Idag då vi firar FN-dagen påminns vi om FN:s betydelse och att FN idag har en viktigare roll än någonsin. Rysslands kärnvapenhot och deras invasion i Ukraina har  fullständigt förändrat det internationella säkerhetspolitiska läget

– Vi påminns på ett obehagligt sätt om att freden är skör och att den inte kan tas för given. När hänsynslösa krafter träder fram ser vi hur mänskliga rättigheter trampas på och internationella överenskommelser skrotas. I fredsarbetet behövs vi alla och i detta akuta läge behöver FN ta en aktivare roll, säger Eva Biaudet, medlem av riksdagens utrikesutskott.


FN:s generalförsamling röstade tidigare igenom en resolution som kräver ett omedelbart tillbakadragande av ryska styrkor från Ukraina. Resolutionen fördömer också Rysslands kärnvapenhot.

– Det är viktigt att omvärlden fördömer det fruktansvärda som händer i Ukraina och de kärnvapenhot som framställts. Det pris som ukrainska befolkningen betalar går inte att jämföra med det pris vi övriga betalar i samband med konsekvenserna av kriget. De betalar med livet som insats. Resten av världen betalar i form av höga energi- och livsmedelspriser. Nu måste vi göra allt för att läget inte eskalerar.

– Vi ska komma ihåg att fred i världen och Europa är något vi alla bär ansvar över. De stigande energipriserna och bristen på energi kommer att påverka och påverkar redan vår vardag. Tillsammans ska vi se till att vi klarar oss ut ur detta svåra läge, säger Biaudet

Biaudet påminner också om att det krävs aktiva handlingar och inte bara fina ord. Finland ska fortsätta stödja den ukrainska befolkningen med humanitär hjälp och bidra i det arbete som görs för att Ryssland ska dra sig tillbaka.

 
Eva Biaudet

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00