Ljusglimtar i synnerligen tuffa tider

18.09.2022 kl. 10:20
Grattis Kaskö! Metsä Boards meddelande i torsdags om att de utreder möjligheten att bygga en ny modern kartongfabrik i Kaskö kom för många som en blixt från klar himmel. Ofta kan blixtar ha förödande konsekvenser men denna blixt var totala motsatsen - en synnerligen fin nyhet för Kaskö som under senaste åren bland annat kämpat med sin ekonomi.

Visst, saker ska utredas ännu men fabriken skulle sysselsätta 200–300 personer. Fungerande infrastruktur är A och O för att liknande investeringar ska bli av. Därför är pengarna till Kasköbanan nästa år på 3.5 miljoner euro viktiga, likaså fortsätter lobbningen för Kaskö hamns status vid EU borden. Också de planerade satsningarna på vätgas i Kristinestad är mycket positiva.

Dessa ljusglimtar är otroligt välkomna i de tuffa tiderna vi lever i. För ordet turbulent kan upplevas som enbart förnamnet inför den kommande hösten och vintern. Vi ser nu allt kraftigare de stora kringeffekterna av coronan och pågående kriget i Europa.


I dagarna har debatten i riksdagen och även utanför mestadels fokuserat kring patientsäkerhetslagen. Vågorna har helt förståeligt gått höga. Den aktuella frågan handlar om att människans rätt till liv läggs mot strejkrätten. Att vi kommit till denna utmanande punkt beror i grunden på de svåra förhandlingarna om vårdarnas löner mellan arbetstagare och arbetsgivare. Jag hoppas att vi snarast möjligt får en lösning i denna utmanande fråga.

Den kraftiga inflationen, som fick sin början efter att kriget i Ukraina bröt ut, märks tydligt våra och företagarnas plånböcker. Bland annat prishöjningar på bränsle, byggmaterial och mat kom först och nu allt kraftigare elpriserna och högre räntor. Ibruktagandet av Olkiluoto 3an och användning på full effekt är ett måste.

Allt tyder på att tillgången på mat kommer att ändras under vintern, bland annat i fråga om tomater och gurkor men även i fråga om kött. Det finns en risk för större arbetslöshet, längre eller temporär, vilket kan ha effekter lokalt. Liknande signaler som från Kaskö och Kristinestad är viktiga i nuläget.

Det sista halvåret under denna riksdagsperiod börjar strax och regeringen ska ännu ge över 200 lagförslag till riksdagen. Bara i de utskotten som jag sitter har vi kring 50 lagar som ska behandlas och bland dem också utmanande lagar såsom naturskyddslagen, bygglagen och lagen om upphovsrätter. En synnerligen utmanande vinter väntar och därför behövs dessa ljusglimtar.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15