Finland ska vara diskrimineringsfritt och jämlikt

14.09.2022 kl. 15:00
Riksdagen har idag (14.9) diskuterat den jämställdhetspolitiska redogörelsen i remissdebatt. Redogörelsen har färdigställts under ledning av ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet, Thomas Blomqvist.

– Redogörelsen är i grunden ett strategiskt dokument som styr regeringens verksamhet och som innehåller linjedragningar om de långsiktiga nationella jämställdhetsmålen. Redogörelsen bygger på en stark bas i de grundläggande mänskliga rättigheterna och för att dessa ska kunna förverkligas måste vi fortsätta vårt långsiktiga arbete för jämställdhet, säger Blomqvist.

– Redogörelsen innehåller linjedragningar om att Finland ska vara ett diskrimineringsfritt och jämlikt samhälle, gällande all verksamhet. Den innehåller även linjedragningar om bland annat att alla ska få leva utan könsrelaterat våld och att alla ska ha jämlik makt att påverka sitt eget liv och samhället, oavsett kön, konstaterar Blomqvist.

Statsrådet gav historiens första rapport om jämställdhet mellan kvinnor och män till riksdagen 2010. Samhället har dock förändrats under tio år och den nuvarande regeringen har förbundit sig till att ge en ny redogörelse som bättre beskriver läget idag.

– De senaste åren har lärt oss att de inte är lätt att förutsäga vad som kommer att hända, men i utarbetandet av redogörelsen har vi försökt förutse samhällsförändringar och hur de påverkar jämställdheten mellan könen, säger Blomqvist.

Blomqvist är nöjd med riktlinjerna i redogörelsen som har tagits fram i gott samarbete med intressenter, experter och forskare.

– Jag är väldigt glad över att vi idag kunde ha en remissdebatt om detta mycket viktiga dokument som berör livets alla områden och skeden. Det är vår, beslutsfattarnas, uppgift att främja, inte bara jämställdhetspolitiken, utan hela det finska samhället i linje med denna vilja, avslutar Blomqvist.

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00