Vårdkrisen kräver konkreta och förebyggande lösningar

23.08.2022 kl. 16:17
Nu är det viktigt att satsa på bättre arbetsförhållanden, en trivsammare arbetsmiljö, ett kvalitativt ledarskap och möjlighet för personalen att vara med och påverka sitt arbete i större grad, anser riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi då Svenska Riksdagsgruppen samlats till sommarmöte i Borgå.

– På längre sikt är det viktigt att vi förstår att satsningar på förebyggande och hälsofrämjande verksamhet är det enda sättet vi kan stävja det ökande behovet av tyngre vård som medför dyra kostnader och kräver ett större antal vårdare. Välfärdsområdena kommer att ha en stor utmaning genast från starten, men kommunernas uppgift att ansvara för det övergripande hälsofrämjande arbetet är helt avgörande med tanke på invånarnas välmående, säger Rehn-Kivi.

I våras lämnade Rehn-Kivi in en lagmotion om att seniorrådgivningar borde bli lagstadgade i välfärdsområdena. Syftet är att alla äldre i pensioneringsskedet erbjuds möjlighet till en hälsokontroll och en genomgång av livssituationen för att få råd och anvisningar för sitt välmående och för vård och hjälp om den behövs. Lagmotionen fick ett brett stöd bland övriga riksdagsledamöter.
 
– Mödra- och barnrådgivningen har sin givna plats i vårt samhälle som effektiv förebyggande verksamhet, men vi måste utvidga framgångssagan med rådgivningscentraler för den vuxna och äldre befolkningen. Ett utvidgat nationellt vaccinationsprogram och investeringar i bland annat pneumokockvacciner för våra äldre betalar sig också snabbt tillbaka, säger Rehn-Kivi.

Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15