Viktiga och symboliska dagar

07.05.2022 kl. 06:37
Imorgon söndag sin infaller morsdagen. Det är dagen då vi firar våra mödrar, som i många avseenden är tryggheten för barnen, på ett högaktningsfullt och fint sätt.

Just nu har de ukrainska mödrarna en särskild plats i våra hjärtan. I deras svåra situation måste de ändå bevara hoppet och tron på framtiden – för sina barns och familjers skull. Det är viktigt nu att vi fortsätter stöda dem på bästa sätt, även i sommar då inte skolan och dess schema formar dagen.

Idag firar vi sin tur de ofrivilligt barnlösas dag. Många i vårt samhälle kan inte av olika orsaker, även om man vill, bli föräldrar. Speciellt helger som denna väcks starka känslor till liv hos de ofrivilligt barnlösa - sorg, saknad och känsla av utanförskap. Jag tycker det är mycket fint att vi har en dag för dem och att detta lyfts upp mera i samhällsdiskussionen. Det är även fint att det finns olika samtalsgrupper, där de kan diskutera tillsammans med personer som tvingats gå samma öde till mötes.

På måndagen, den 9 maj, firas Europadagen. Det är en dag för fred och frihet. Samtidigt firas det som i Ryssland kallas segerdagen, över Tyskland år 1945. Det som i Europa har kommit att symbolisera fred och sammanhållning har i Ryssland blivit en dag för rysk seger och revanschism.

Då Frankrikes utrikesminister Robert Schuman den 9 maj år 1945 föreslog ett nytt politiskt samarbete som skulle göra krig mellan de europeiska nationerna omöjliga var det litet han visste. Idag har vi krig vid vår tröskel, krig i Europa.

Med tanke på den ryska invasionen av Ukraina infaller Europadagen under en tidpunkt då de värderingar den står för lyfts fram i ett ännu viktigare ljus. Försoning och gemenskap, att fredligt samverka över gränser och mellan folk. I år kan vi under Europadagen reflektera det faktum att Europa och EU blivit en sammanhållande faktor, i en värld som samtidigt i många avseenden står i brand.

Det europeiska samarbetet har bidragit till frihet – inte minst på individnivå. Att resa och röra sig är en del av det europeiska samarbetet som försvarar den enskilda individens frihet. Frågor som vi speciellt i de nordiska länderna värnar om är upprätthållandet av starka europeiska rättsstater, och i Finland är medborgarnas attityd mot EU i regel god.

Efter förra årets utdragna diskussioner om återhämtningspaket har stödet återigen gått uppåt, efter rekordåret 2019 då finländarna förhöll sig mer positivt till EU än någonsin förut.

På tisdagen är det drömmarnas motionsdag, en nationell motionskampanj dag. Rörelse och fysisk aktivitet i alla olika former gör gott för hälsan, såväl fysiskt som psykiskt. Det är viktigt alltid men speciellt i dessa utmanande tider vi lever i.   

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15