Krigsbrotten i Bucha och Ukraina måste utredas

05.04.2022 kl. 10:19

I söndags började vidriga bilder från orter som Ukraina befriat av ryska armén strömma ut i omvärlden. Människor som avrättats bakbundna, brända nakna människokroppar, döda huller om buller. Det här var inte bilder på soldater som stupat i strid, utan bilder på civila som dödats i fasansfulla krigsbrott. Bilderna är så hemska att kroppen fryser, men de syns i flödet på helt vanliga sociala medier. Om det här är bilder som också sprids på de sociala medier som är mer populära hos barn och minderåriga - vilket är mycket sannolikt, exempelvis på TikTok, finns anledning att påminna om hur viktigt det är att som vuxen finnas till och hantera informationen. Exempelvis Rädda barnen och Mannerheims barnskyddsförbund har gett tips om hur man bäst gör det.

Min egen dotter är för liten för att veta vad som nu pågår, men hon är i samma ålder som barn på bilder från Ukraina där mammorna skriver kontaktuppgifter till familj och släkt med kulspetspenna på barnens rygg ifall att barnets föräldrar förs bort eller dödas. Det är obegripligt att ta in, i likhet med många berättelser.

Avrättningar, grova våldtäkter, bortföranden, mördandet av lokala politiker, massgravar. Den exakta brottsrubriceringen är inte ännu fastställd. Att det är frågan om allvarliga krigsbrott är bortom allt tvivel. Dessvärre är det för tidigt för att kunna utesluta etnisk rensning och folkmord. Experter på området har konstaterat att definitionen för brotten inte är svartvita, men de har redan tagit orden i sin mun.

Det är mycket som är skrämmande, men en ytterligare omständighet är att man inte vet hur mycket som på förhand varit planerat. Den västerländska underrättelseinhämtningen har visat sig vara mycket skicklig och korrekt. Man förutspådde i princip nästan helt och hållet omfattningen av Rysslands invasion samt tidpunkten. Det är en annan sak att inte alla valde, eller ville tro på det – eftersom det lät så extremt surrealistiskt. I backspegeln kan vi se att uppgifterna stämde i praktiken helt och hållet. Underrättelser som rapporterats offentligt eller medvetet läckts ut pekade också på att det kunde finnas listor på människor som man var ute efter att neutralisera. Det finns också andra uppgifter som gör saker ännu mer beklämmande. Därför är det av flera orsaker viktigt att brotten dokumenteras, utreds noggrant samt att de misstänkta för brotten förs till domstol. Det är också hela republiken Finlands tydliga ståndpunkt som president Sauli Niinistö tillsammans med samtliga partiledare i riksdagen slog fast i ett gemensamt ställningstagande i måndags.

Från Belarus sprids bilder om retirerande ryska soldater som tagit med sig tvättmaskiner, elsparkcyklar och barns leksaker som krigsbyten hem. Det är en tragisk syn, också det. Samtidigt blånekar den ryska statsledningen händelserna. På samma sätt som då man bombade ett förlossningssjukhus i Mariupol påstår man att bilderna och videoklippen visar skådespelare i propagandaklipp. Det är hårresande.

Det är rätt och viktigt att EU-länderna och omvärlden nu snabbt förbereder ytterligare ekonomiska sanktioner och andra diplomatiska åtgärder. Vi måste också fortsätta stöda Ukraina direkt på alla sätt och samtidigt fortsätta arbetet med att inom den utstakade tidtabellen under våren göra slutsatserna över hur vi förstärker vår egen och Europas säkerhet ytterligare.

Mats Löfström

Mats Löfström

Gruppanföranden

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00